Atilla Yeşilada’dan ‘7 milyar dolarlık kayba’ şarkılı tepki

Yayın tarihi: 23 Aralık 2021 Perşembe 1:15 pm - Güncelleme: 23 Aralık 2021 Perşembe 1:16 pm

‘Kur korumalı TL’ modeli sonrasında dolarda sert düşüş yaşanırken, ekonomistler Merkez Bankası kayıtlarında ‘bu hafta yaşanan 7 milyar dolarlık kayba’ dikkat çekiyor.

20 ve 21 Aralık tarihlerinde Merkez Bankası’nın dövize, satış yönünde doğrudan müdahale yapmadığı biliniyordu. Ancak buna rağmen rezervlerdeki döviz miktarının 7 milyar dolar azaldığı belirtiliyor.

Ekonomist Uğur Gürses konuyla ilgili ‘arka kapıdan’ kamu bankaları aracılığı ile döviz satışı iddiasını gündeme getirdi. Gürses, konuyla ilgili yazısında 20 ve 21 Aralık tarihlerinde kamu bankaları aracılığı ile 7 milyar doların satıldığının apaçık ortada olduğunu belirtti.

“HER ŞEYİN YALAN HER ŞEYİN SAHTE”

Bir diğer ekonomist Atilla Yeşilada da konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Analist Ömer Rıfat Gencal’ın grafik paylaşımını alıntılayan Yeşilada, “Satılan toplam bireysel döviz $2 milyar, kamunun satışı $7 milyar. Hani bir şarkı vardı: ‘Her şeyin yalan her şeyin sahte…’ diye yazdı.

Gencal, söz konusu paylaşımında “Vatandaş Dolar sattı dediniz biz de inandık” diyerek, MB’nin döviz pozisyonuna ilişkin bir grafik paylaştı ve şunları kaydetti:

“İktidar iktidarı’nı korumak için vergi ödeyen vatandaşın parasıyla kumar oynuyor.

TCMB pozisyon
30 Kasım +12.9 milyar $
21 Aralık -5.1 milyar $

Aralık Ayında satılan 18 milyar $
Kur Korumal Mevduat açıklama sonrası 7 milyar $”

Atilla Yeşilada’dan ‘kur garantili TL’ sonrası dolar tahmini

Uğur Gürses 7 milyar doların arka kapıdan nasıl satıldığını yazdı