Atilla Kart’ın tartışmalı referandumu AİHM’e götürmesini CHP mi engelledi?

Yayın tarihi: 20 Eylül 2023 Çarşamba 8:40 am - Güncelleme: 20 Eylül 2023 Çarşamba 10:23 am

Eski CHP Milletvekili Atilla Kart, 2017 yılında yapılan ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Referandumu‘nda mühürsüz oyların da geçerli sayılmasının ardından CHP adına referandumu AİHM’e taşımak istediğini fakat parti tarafından engellendiğini söyledi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan CHP’li Bülent Tezcan, Kart’ın sözlerini doğrularken, partinin halihazırda AİHM’e başvurduğunu, Bülent Kart’ın Danıştay’a yapılacak olan başvuru için görevlendirildiğini söyledi.

Gazeteci Nevşin Mengü’nün kendisine ait YouTube kanalında konuşan eski CHP Milletvekili Atilla Kart, 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesi için yapılan referandumda YSK tarafından mühürsüz oyların da sayılması yönünde alınan kararı ve referandumu AİHM’e taşımak istediğini bunun için de 45 gün üzerinde çalıştığı bir dosya hazırladığını söyledi.

Atilla Kart Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan izin istediğini Strasbourg’da davayı bizzat kendinin açacağını ve sadece kendisine uçak bileti alınmasını istediğini söyledi. Sözlerine devam eden Kart Kılıçdaorğlu’nun kendisine ‘Yolun açık olsun’ dediğini ifade etti.

Eski AKP’li bakan Ertuğrul Günay’dan çarpıcı açıklama: 16 Nisan referandumundan ‘Evet’ çıkmadı

Atilla Kart konu hakkındaki sözlerine şöyle devam etti:

Görüşmeden bir gün sonra önce Haluk Koç, sonra Tekin Bingöl aradı. ‘Atilla Bey, Genel Başkan diyor ki parti adına gitmesin kendi adına gitsin’ dedi. Ben Atilla Kart olarak dava açmayı bilemez miydim! Önemli olan parti adına açmak, partinin görev ve sorumluluğu. Bir saat sonra Bülent Tezcan aradı, ‘Atilla Bey nereden çıktı bu’ dedi. Ne diyorsun nereden çıktı! Beraber değil miydik, siz bana yetki vermediniz mi? Durup dururken mi açtım. ‘Evet o zaman öyle düşünüyorduk ama bugün yönetim olarak böyle düşünüyoruz’ dedi.

BÜLENT TEZCAN’DAN YANIT

Kart’ın iddiasının doğrulayan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, T24’e yaptığı açıklamada, Kart’ın “AİHM’e parti adına gitmem engellendi” sözlerine cevap verdi. Tezcan  “Biz ona iç hukukta dava açması konusunda vekâlet verdik. Sonuç alamayınca AİHM’e gitmek istedi. Biz zaten AİHM için ciddi bir hukuk heyeti oluşturmuştuk. Hukukçular, AİHM’e ikinci bir dava açılmasının uygun olmadığını söylediler. Biz de isterse AİHM’de kendi adına dava açabileceğini söyledik” diye konuştu.

Bülent Tezcan sözlerine şöyle devam etti:

Bu arada Atilla Bey başka bir yol önerdi. ‘YSK’nın işlemi idari işlemdir, idari dava açmak lazımdır’ dedi. ‘Bizce uygun olmamakla birlikte bu yolu denemekte mahsur yok, Danıştay bunu kabul eder de iptal ederse mesele yok’ diye düşündük. Etmezse biz nasılsa AİHM’e gideceğimiz için, Danıştay’da dava açması için yetki verdik.

Öyle bir anlatıyor ki, dinleyen CHP, AİHM’e gitmemiş zannediyor. CHP, AİHM’e gitti mi gitmedi mi? Çok kapsamlı bir dilekçe hazırlandı. Rıza Türmen’in kontrolünden geçti, Anayasa hukukçularının denetiminden geçti. Ciddi bir heyet çalıştı. Partiyi bu kadar küçültmenin alemi var mı? Kendisi, kendi davasını taşımanın merakındaydı. Parti, kişilerin arzularına göre hareket etmez.

CHP olarak biz AİHM’e gittik, dava açtık. AİHM, referandum ve yerel seçimler yetki alanında olmadığı gerekçesiyle, talebimizi yetkisizlikten reddetti.

POLİMETRE NORMALDEN FAZLA EVET OYU OLDUĞUNU İDDİA ETMİŞTİ

Polimetre Araştırma şirketi yaptığı çalışmada 2 milyon ‘Normalden Fazla Evet’ oyu olduğunu iddia etmişti. Polimetre Araştırma şirketi Başkanı Mehmet Günal Ölçer, 2017’de CHP’nin tüm sandıklarda gözlemci bulundurabilseydi sonucun farklı olacağını söyleyerek ” 800 bin farklı ‘HAYIR sonucu çıkması gerekirken 1 milyon 200 bin farkla ‘EVET’ sonucu çıktı.” ifadelerini kullanmıştı.

2017 Referandumu hakkında çarpıcı çalışma! “2 milyon ‘Normalden Fazla Evet’ oyu var”