Ateşkeste son durum | Trablus hükümeti imzaladı, Hafter yarına kadar süre istedi

Yayın tarihi: 13 Ocak 2020 Pazartesi 7:01 pm - Güncelleme: 13 Ocak 2020 Pazartesi 9:52 pm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Libya’da ateşkes sağlanması için Moskova’da süren görüşmelere ilişkin ortak basın açıklaması düzenledi. Türk ve Rus heyetlerinin Libya’da sözlü olarak uzlaşılan ateşkesin yazılı hale getirilmesi için anlaşmaya vardığı açıklanırken, Çavuşoğlu, “Sarraj ateşkes metnini imzaladı, Hafter yarın sabaha kadar süre istedi” dedi.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 8 Ocak’ta Libya’da ateşkesin sağlanmasına yönelik çağrılarının ardından Rusya ve Türkiye tarafından bir taslak metin hazırlandığını söyledi.

Görüşmelerin sonunda Rus mevkidaşı Lavrov ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, önkoşulsuz ve süresiz ateşkesin öngörüldüğü metin üzerinde çalışırken “Hafter tarafından gelen değişiklik önerilerinin de uzlaşı anlayışıyla dikkate alındığını” söylerken, şu ifadeleri kullandı:

“Muhtemel bir ateşkesin modelini içeren için bir taslak metin ortaya çıkardık. Bu metin üzerinde Hafter tarafından gelen değişiklik önerilerini de dikkate aldık. Metin nihai hale geldikten sonra Sarraj metni imzalayarak bize teslim etti. Hafter tarafı ise yarın sabaha kadar süre istedi. Hafter tarafı da bu metni imzalarsa, iti taraf da iki başkanın çağrısına uyarak ateşkese uyacaklarını taahhüt edeceklerdir. Ateşkesin devamı ve siyasi sürecin hızlanması, neticeye ulaşılması için biz Rusya’yla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya’dan da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu öncülüğünde bir araya gelen taraflar görüşürken, Libya’da çatışan iki taraf, General Halife Hafter ve Birleşmiş Milletler’in meşru kabul ettiği Trablus hükümetinin başkanı Feyyaz el Sarraj da Moskova’daydı.

Halife Hafter ve Fayez el Sarraj’ın orduları, ateşkes çağrısına yanıt vermiş ve 12 Ocak’ta ateşkes yürürlüğe girmişti. Ancak iki taraf da birbirini ateşkesi ihlâl etmekle suçladı.

Ateşkes metninin ayrıntıları

Sputnik’in haberine göre, Libyalı taraflar birbirlerine yönelik saldırganlıklara son verme ve tüm alanlarda askeri gerilimi azaltma konusunda mutabakat sağladı.

Bu kapsamda taraflar, Libya’daki krizin çözülmesi için çalışma grupları kuracak.

Metinde, “Libyalı taraflar arasında müzakereler yoluyla siyasi çözüm bulunmasını, insani sorunların çözülmesini ve ülkenin ekonomik olarak yeniden canlanmasını sağlayacak koşulların oluşturulması için çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. Çalışma grubunun ilk toplantısı, ocak ayı içinde yapılabilir” dendi.

‘5+5 FORMATINDA ASKERİ KOMİSYON KURULACAK’

Taslak metnin bir diğer maddesine göre taraflar, 5+5 formatında bir askeri komisyon kurulması kurmaya karar verdi.

BM Libya Misyonu’nun önlemleri kapsamında öngörülen şekilde 5+5 formatında kurulacak askeri komisyon, çatışmanın tarafları arasındaki kesişme hattının belirlenmesinden, ateşkesin izlenmesinden ve ateşkesin sürdürülebilirliğinin sağlanmasından sorumlu olacak.

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov kısa bir basın açıklamasında bulundular. Çavuşoğlu ve Lavrov bir taslak metin ortaya çıktığını ve Hafter tarafının yarın sabaha kadar süre istediğini belirtti.

LAVROV: ÖNÜMÜZDEKİ GÜNE KADAR EK BİR SÜRE İSTEDİLER

Oldukça ciddi görüşmeler gerçekleşti. Belirli bir aşamaya ulaştığımızı söylemek istiyorum. Mareşal Hafter ve aynı zamanda Tobruk Hükümeti’nden sayın Salih’in bu belgeye olumlu yaklaştıklarını söylemek istiyorum. Önümüzdeki günün sabahına kadar belgeyi incelemek için ek bir süre istediler. Kararların olumlu olacağını ümit ediyorum. Türkiye ve Rusya tarafları gerekli desteği sağlayacaktır. Hepinize teşekkür ediyorum.

ÇAVUŞOĞLU: HAFTER YARIN SABAHA KADAR SÜRE İSTEDİ

Bugünkü toplantı için Rus ortaklarımıza teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanlarımızın çağrısı doğrultusunda ateşkesin sağlanması için gün boylunca çalıştık. Netice itibarıyla bir metin ortaya çıkardık. Bu metin üzerinde özellikle Hafter tarafından gelen değişiklik önergelerini de uzlaşı anlayışıyla dikkate aldık. Metin nihai hale geldikten sonra Sergey Lavrov’un dediği ğibi sayın Sarrac ve sayın Meşri imzaladılar. Hafter tarafı ise yarın sabaha kadar süre istediler. Yarın sabah Hafter tarafı da bu metni de imzalarsa daha önce iki başkanın çağrısı doğrultusunda sözlü olarak ateşkese uyacaklarını Serrac ve Hafter tarafı bu taahhüt edecekler. Sonra ateşkes ve neticeye ulaşılması için Rusya ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

NE OLMUŞTU?

Libya’da çatışan taraflar arasındaki ateşkesi görüşmek üzere Moskova’da yapılan toplanan Türk, Rus ve Libyalı heyetlerin ilk toplantısının pozitif bir yönde ilerlediği belirtilmişti.