Atatürk’ün mirası kadınlara emanet

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2020 Çarşamba 4:37 pm - Güncelleme: 22 Temmuz 2020 Çarşamba 4:37 pm

MERSİNDEN Kadın Kooperatifi, Atatürk’ün kurduğu ve bir numaralı üyesi olduğu kooperatife ait tarihi binayı yıllar sonra yeniden kooperatifçilik faaliyetiyle buluşturdu. Halk arasında Gazi Çiftliği olarak bilinen tarihi mekânda bundan sonra Silifkeli kadınlar kooperatifçilik başta olmak üzere farklı alanlarda eğitim alacak, dayanışma ve üretim ağı kuracak.

Silifkeli kadınlar, kooperatif bünyesinde süs bitkileri yetiştirecek, Mersin’in caddeleri bu bitkilerle süslenecek. Atatürk’ün kurduğu kooperatife ait binayı, MERSİNDEN Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer’in öncülüğünde asli kimliğine döndüren kadınlar, “Atatürk’ün ruhunu şad ettik” diyor.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çiftçileri örgütlenmeye ve kooperatifleşmeye teşvik etmek için 1936 yılında 36 çiftçiyle kurduğu ve bir numaralı üyesi olduğu Tekir Çiftliği Tarım Kooperatifi’nin çiftlik binası, Atatürk’ün ölümünden sonra uzun yıllar ilkokul olarak kullanılmıştı.

Şu anda kullanılmayan Gazi Çiftliği binası, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Silifke Kaymakamlığı ve Silifke Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kullanımına tahsis edildi. Büyükşehir Belediyesi de bu tarihi mekanı, kooperatifçilik faaliyetlerinde kullanılmak üzere Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne (MERSİNDEN Kadın Kooperatifi) kullanımına açtı. Böylece Atatürk’ün kurduğu, Türkiye’deki ilk traktörü denediği Gazi Çiftliği yıllar sonra asli kimliğine döndü.

SİLİFKE ATAYURTLU KADINLARLA İLK BULUŞMA

MERSİNDEN Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Gazi Çiftliği’ndeki ilk toplantıda, Silifke’nin Atayurt Mahallesi’nde yaşayan çiftçi kadınlarla bir araya geldi. Büyük kısmı Selanik göçmeni olan, ilkokulu Gazi Çiftliği’nde okuyan kadınlar, toplantıya gelirken evlerinde pişirdikleri yöresel yemekleri ya da bahçelerinde ürettikleri ürünleri de yanlarında getirdi.
Atayurtlu kadınlarla sohbet eden MERSİNDEN Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Atatürk’ün kurduğu ve ilk üyesi olduğu tarihi mekanda buluşmanın onurunu yaşadıklarını söyledi.

KOOPERATİFLE BİRLİKTE ÜÇ DAİRE BAŞKANLIĞI KULLANACAK

Meral Seçer, Silifke’de Gazi Çiftliği’nin varlığından haberdar olduklarını ve buranın boş olduğunu bildiklerini söyleyerek, “Bu binayı aktif olarak kullanabileceğiz. Öncelikle Kültür ve Sosyal İşler, Kadın ve Aile Hizmetleri, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığımız ve kooperatif ortak faaliyet gösterecek. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Atatürk’ün buraya ait resimlerini, burayı anlatan belgeleri, hikayelerini buralarda sunarak, insanlarımızın dikkatini çekerek, buraya gelmesini sağlayacak. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığımız burada hem eğitimler yapmak hem de merkezde olan aktivitelerin sizlere de ulaşmasını sağlamak istiyor” dedi.

‘ÜRETMENİZE, ÜRÜNLERİNİZİ DEĞERLENDİRMENİZE DESTEK OLACAĞIZ’

MERSİNDEN Kadın Kooperatifi’nin ilk faaliyetlerinden birinin süs bitkileri üretimi olduğunu ifade eden Meral Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın desteğiyle yürüttükleri bu projeyi Silifke Atayurt’ta da yapmak istediklerini kaydetti. Meral Seçer, kadınlara şöyle seslendi:
“Kooperatif olarak kendi seralarınızda ve bahçelerinizde süs bitkisi üretimi yaparak, ek gelir elde etmenizi istiyoruz. Yetiştirmeyi düşündüğümüz çeşitli süs bitkileri var. Önce bunlar için eğitim vereceğiz. Zaten çoğunuz çiftçi kökenlisiniz. Bu işleri çok kolay kavrayıp yapacaksınız. Bunu isteyenlerle yol yürümek istiyoruz. Kooperatifçilik odamız olacak. Burada kooperatifçilik eğitimleri verilecek. Üretmenize, ürünlerinizi değerlendirmenize destek olacağız.”

‘BU BİNANIN RUHUNA, ATATÜRK’E YARAŞIR İŞLER YAPACAĞIZ’

İlk etapta süs bitkileri yetiştirmeyi hedeflediklerini, zamanla yeni fikirlerin ortaya çıkacağını ifade eden Meral Seçer, “Kadınların en çok arzu ettiği şey ürettiği ürünleri değerlendirmek. Bunun için ilçelerde pazar yerleri tespit edildi, Mersin Büyükşehir Belediyesi stantlar hazırladı. Belirli günlerde yaptığınız ürünleri orada ve Mersin’de satmanıza imkan sağlanacak. Verilecek eğitimlerde sizler için doğru şeyler olacaktır, bize güvenin. Umut ediyorum, bu binanın ruhuna, Atatürk’e yaraşır işler yaparız, kendimizi güçlendiririz” dedi.

‘MERSİN, KADINLARIN ELİNDEN ÜRETİLEN ÇİÇEKLE RENKLENECEK’

Meral Seçer, Atatürk’ün 1936 yılında 36 çiftçi ile kurduğu kooperatif alanı içinde olmanın hem heyecan verici, hem de kadın kooperatifi olarak gurur verici olduğunu vurguladı. Tarihi binanın ve kooperatifçilik ruhuna uygun faaliyetler yapacaklarını belirten Seçer, “Amacımız bu yörede kadınların kendi seralarında veya bahçelerinde mevsimlik çiçekleri yetiştirmelerini sağlamak. Sözleşmeli, alım garantili olarak ürettireceğiz. Daha sonra bu çiçekleri kooperatif olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne vereceğiz. Mersin kadınların elinden üretilen çiçeklerle çiçeklenecek, renklenecek” ifadelerini kullandı.

‘ATATÜRK’ÜN RUHUNU ŞAD ETTİK’

MERSİNDEN Kadın Kooperatifi ortaklarından Ebru Tugay da “Atatürk’ün kutsal emanetini bugün burada biz aldık, bizim nasibimizmiş. Kadınlar olarak, onun evlatları olarak emanetini koruyup, gelecek kuşaklara aktaracağız” dedi.
Silifkeli kadınlardan Hatice Okur ise MERSİNDEN Kadın Kooperatifi’ne hem çalışmalarından dolayı, hem de Atatürk’ten miras kalan kooperatif binasını kadınların güçlenmesini sağlayacak bir proje için kullanmasından dolayı teşekkür etti. Hatice Okur, “Atatürk’ün ruhunu şad ettik” ifadelerini kullandı.

DAİRE BAŞKANLARI DA TOPLANTIYA KATILDI

Toplantıya katılan Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, Silifkeli kadınlara başta kreş olmak üzere çeşitli sosyal hizmetleri ulaştıracaklarını söyledi. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Göher Şahin de MERSİNDEN Kadın Kooperatifi bünyesinde üretilecek süs bitkileri hakkında bilgi verdi.