Atatürk’ün izinde nice 19 Mayıs’lara! Bayramımız kutlu olsun

Yayın tarihi: 19 Mayıs 2023 Cuma 12:00 am - Güncelleme: 18 Mayıs 2023 Perşembe 11:32 pm

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı, kurtuluşa giden yolun ilk adımı 19 Mayıs 1919. Türk gençliğine armağan edilen ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramı olarak kutlanan bu tarihi günün 104. yıl dönümü. Bayramımız kutlu olsun!

Birinci Dünya Savaşı sonrası Türk Milleti zor koşullar içinde kurtuluş yolları ararken, Mustafa Kemal Paşa 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında İstanbul’dan Samsun’a yolculuk ederek kurtuluş mücadelesini başlattı. Atatürk’ün Büyük Nutku’nda da belirttiği gibi, Samsun’a ayak basışı büyük bir önem taşıyor.

Gençlik ve Spor Bayramı ilk kez 1926 yılında Gazi Günü adıyla Samsun’da kutlanmış ve 1935 yılında Atatürk Günü adıyla resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş’ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli sporcuların katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Daha sonra gerçekleştirilen Spor Kongresi’nde Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni tarafından yapılan teklifle, Atatürk Günü’nün her yıl “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında kutlanması önerilmiş ve bu öneri kabul edilerek yasalaşmıştır. 1938 yılında çıkarılan kanunla bu ulusal bayramın adı “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir. Ancak 12 Eylül Darbesi sonrasında bayramın adı “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir. Atatürk, Milli Mücadele sırasında Türk milletini ileri götürecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştür. Bu nedenle gençlik kavramına büyük önem vermiştir.

Atatürk, Gençliğe Hitabesinde Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini vurgulayarak geleceği gençlere emanet etmiş ve onlara sorumluluklarını anlatarak yol göstermiştir.