Atatürk Yolu

Yayın tarihi: 8 Mart 2022 Salı 3:43 pm - Güncelleme: 8 Mart 2022 Salı 3:43 pm

Sayıl Cengiz Gündoğdu

Bir yazar Atatürk için demişti, “Bir gün gelecek Atatürk’ün elini ayağını öpeceksiniz.” Böyle bir şey nasıl olabilir. Atatürk sağ olsa bu bu yazarın dediğini yapalım, gidelim Atatürk’ün elini ayağını öpelim. Ama Atatürk sağ değil.
Bir başka yazar, “Bir gün gelecek Atatürk’ün önünde eğileceksiniz” demiş. Bu yazarlar Atatürk’ün öldüğünü bilmiyorlar mı?
Şimdi biz Atatürk’ün elini öpmeyi ve önünde eğilmeyi mecazi manada kullanıldığını tesbit ve teşhis ettikten sonra soralım. Bu topraklarda adına Atatürk denen bir zat yaşadı mı, yaşamadı mı? Bu soruya verilecek net cevap şudur. Bu topraklarda adına Atatürk denen bir zat yaşamıştır.
Bu konuda bir şüphe ve tartışma yoktur. Bu konuda sağdan sola, soldan sağa herkes Atatürk’ün yaşadığını kabul ve teşhis eder.
Anlaşmazlık noktası şurdadır. Solcular, laikler ve puta tapan heykelperestler derler ki Atatürk öldükten sonra iktidarlar Atatürk’ün yolundan saptılar. Türkiye için tek kurtuluş yolu vardır, bu yol da Atatürk’ün yoludur.
O zaman bu zatlara soralım. Atatürk yolu derken ne demek istiyorsunuz? Atatürk’ün yolu dediğiniz yolun, Atatürk’ün yolu olduğunu nerden biliyorsunuz? Ayrıca şu sorulara hala cevap verilememiştir. Şöyle ki, bilindiği gibi her yolun bir başı, bir sonu vardır. Başı ve sonu olmayan bir yol olur mu? Olmaz. O zaman Atatürk yolu varsa, bu yol nerde başlar, nerde biter. Yoksa o yolun sonu yok mudur.
Hadi diyelim Atatürk’ün bir yolu olsun. Bilfarz kabul edelim bunu. Şimdi biz her çeşit hissiyatı ve indi telakkileri bir yana bırakıp bu yolun nasıl bir yol olduğunu ilmi ve mantıki bir metodla tesbit edelim. Atatürk’ün yollarını takip edersek
• Yol 1 Osmanlı Paşası olarak Samsun’a çıkış.
Bu yol artık kullanılamaz.
• Yol 2. Sıvas Kongresi öncesi Mustafa Kemal.
Bu yol bitti.
• Yol 3 Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Temsil Heyeti adına Mustafa Kemal.
Bu yol da bitti.
• Yol 4, “Yurdun bağımsızlığı yüce halifelik padişahlık makamının” kurtarılması için Meclis kurulmasına çağrı. Temsil Heyeti adına Mustafa Kemal.
Her halde bu yola girecek değilsiniz.
• Yol 5 Saltanatın kaldırılması. Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Kemal
Saltanatı kaldırma yolu da bitti.
• Yol 6 Lozan Konferansı sırasında Gazi Mustafa Kemal.
Bu yol da artık kullanılamaz.
• Yol 7 Hilafetin kaldırılması, Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk.
• Yol 8 Medeni kanun, Harf Devrimi, giyim kuşam devrimi.
Kemalizm.
Görüldüğü üzere Cumhuriyetimiz başı Gazi Mustafa Kemal yaşamı boyunca 8 yol keşfetmiştir.
Bu yollardan birinin izlenmesi tarih dışıdır ve realite olarak imkansızdır. Şu bir hakikattir ki Gazi Mustafa Kemal bu yolları yürümüş ve başlamış ve bitirmiştir Kendilerine Kemalist diyenlere yol kalmamıştır. Heykelperestler yolsuz kalmışlardır.