Atatürk Orman Çiftliği’nde 61 dönüm imara açıldı

Yayın tarihi: 14 Aralık 2018 Cuma 5:26 am - Güncelleme: 14 Aralık 2018 Cuma 5:26 am

Atatürk Orman Çiftliği’nde bu kez de yapımına yaz aylarında başlanan “15 Temmuz müzesi ve otopark” için kullanılacağı gerekçesiyle 61 bin metrekare alan yapılaşmaya açıldı.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) yönelik yeni bir plan değişikliği yapıldı. Plan yapma tekniğine aykırı olarak hazırlanan ve “henüz çizilmedi” denilerek projesi kamuoyundan gizlenen plan çerçevesinde inşaatına aylar önce başlanan 15 Temmuz müzesi ve otopark yapılacağı bildirildi.

Doğal ve Tarihi Sit Alanı’nda kalan Atatürk Orman Çiftliği 2098 Ada 34 Parselde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığınca hazırlanan 15 Temmuz Milli Mücadele Müzesine ilişkin imar planı değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 5 Aralık günü Ankara İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan imar planı değişikliği ile 61 bin metrekarelik alan yapılaşmaya açıldı.

Ağaç yerine otopark

Sit statüsü bulunduğu için “çivi dahi çakılamayacak” alanlar arasında yer alan AOÇ arazisine inşa edilecek yapıların toplam büyüklüğü 61 bin metrekare olacak. Bu alanın 51 bin metrekaresine “15 Temmuz Milli Mücadele Müzesi”, 10 bin metrekarelik alana ise “otopark” yapılacak.

Mimarlar dava açıyor

6 Ocak tarihine kadar askıda kalacak planın askıdan inmesinin ardından Mimarlar Odası Ankara Şubesi “yürütmeyi durdurma” davası açacak. Plan ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “AKP, israf projelerine bir yenisini daha ekledi. Hem ormanlarımızdaki ağaçları kesecekler hem de Londra’dan ağaç getirecekler” dedi.

‘Vasiyete aykırı’

Mustafa Kemal’in vasiyetine göre kullanılması gereken AOÇ arazisinin imara açılarak yok edilmeye çalışıldığını ifade eden Candan, “Gösterişli projelerin tamamı AOÇ’ye yapılıyor. Ankara’da başka arazi mi yok? Atatürk’ün izini silmeye çalışıyorlar ve o bölgeye yeni bir anlam yüklemeye çalışıyorlar” diye konuştu.