Atatürk Havalimanı’na gizli kapaklı ihale!

Yayın tarihi: 9 Nisan 2022 Cumartesi 4:50 pm - Güncelleme: 9 Nisan 2022 Cumartesi 4:51 pm

Kapatılan Atatürk Havalimanı’nın arazisi üzerine yapılacak millet bahçesi projesi için gizli kapaklı ihale yapıldığı ortaya çıktı. İhaleyi ne kadarlık bir teklifle kimin kazandığı henüz bilinmiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz mart ayının sonunda “Atatürk Havalimanı’nın da heba olmasına izin vermeyeceğiz. 2023 sonrasında İstanbul’un hayatına tekrar dahil edeceğiz” açıklaması yaptı.

İmamoğlu’nun bu açıklaması dün akşam iftar yemeğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na soruldu.

Bakan Karaismailoğlu, “Atatürk Havalimanı hikayesi kapandı, gitti. Zaten oranın şimdi bu kuzey-güney pisti ‘Millet Bahçesi’ olarak işe başlanıyor. Çevre Bakanlığı oranın ihalesini yaptı, başlıyorlar. 2 milyon metrekarelik bir alan olacak. Dış hat ve iç hat terminalleri için de farklı bir fonksiyon için çalışma yapılıyor. Altyapısı kesinleşince orayı da açıklayacağız.” cevabını verdi.

Haluk Pekşen’den ‘Atatürk Havalimanı’ çıkışı: Neden katlettiniz?

SIR İHALE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın bu açıklamaları gözleri yapılacak projeye ve ihalesine çevrildi.

Türkiye’deki millet bahçesi projelerine dair ihaleler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ tarafından gerçekleştiriliyor.

TOKİ’nin internet sayfasındaki “Değerlendirme Aşamasındaki İhaleler” bölümünde yer alan çok sayıda ihale arasında Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılacak olan millet bahçesi ile ilgili ihale bulunmuyor.

Kamu İhale Kurumu’nun ihale ilanlarının yer aldığı sayfada da konuyla ilgili bir bilgi bulunmuyor.

Bu nedenle, projenin AKP’nin istediği ihaleyi istediği müteahhide verme aracı olarak kullandığı 21/b yöntemi ile gerçekleştirdiği tahmin ediliyor.

Aslında olağanüstü haller için öngörülen ve davet usulüyle kapalı kapılar ardında gerçekleşen bu ihalenin sonucu ise aylar sonra Kamu İhale Bülteni’nde yayımlanıyor.

2021’DE BİTECEKTİ

Yapım işini kimin aldığı henüz bilinmeyen İstanbul Millet Bahçesi adlı proje AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen genel seçimler öncesinde ‘müjde’ olarak duyurulmuştu.

Dünyanın en büyük üçüncü parkı olacağı ifade edilen ‘İstanbul Millet Bahçesi’ duyurulduğunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Murat Kurum, 2021 yılının sonunda projenin tamamlanacağını ifade etmişti.

Aradan geçen sürede millet bahçesi projesi için bir adım atılmazken, pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl toplam 4 milyar lira değerindeki iki pist kırılarak korona virüsü salgını için Atatürk Havalimanı’na Rönesans Grubu tarafından sahra hastanesi inşa edildi.