Haber

Atatürk fotoğrafı takmayan teğmene tepki gösteren teğmenlere 'dosya' kısıtlaması!

Tuzla Piyade Okulu'nda 10 Kasım'da yakasına Atatürk fotoğrafı takmak istemeyen teğmene tepki gösteren teğmenlere 'savunma için son gün' diye emir gittiği ancak teğmenlerin avukatına soruşturma dosyası verilmediği ortaya çıktı.

Tuzla Piyade Okulu’nda, 10 Kasım’da yaşanan arbedeyle ilgili yeni bir gelişme daha ortaya çıktı. Sözcü yazarı Aytunç Erkin, üç teğmene "Savunma konusunda son gün" diye emir gittiğini ancak teğmenlerin avukatlarına soruşturma dosyası verilmediğini aktardı.

ALELACELE TEĞMENLERİN SAVUNMALARI İSTENİYOR.

Erkin bugünkü yazısında şu ifadelere yer verdi: "Dün üç teğmene 'savunma konusunda son gün bugün (dün)' diye bir emir gittiğini öğrendim. Ancak... Teğmenlerin avukatlarının 'savunmaya dayanak için soruşturma dosyasını istedikleri ama alamadıklarını' bunun için de karşı bir dilekçe verdikleri bilgisine ulaştım. Dilekçede, 'Talep edilen belgeler verilmediği için savunma yapmamız mümkün değil. Bu anayasal hakların kısıtlanmasıdır' denildi. Avukatlara göre; dosya, ocak ayının ilk haftasında yapılacak Yüksek Disiplin Kurulu’na yetiştirilmek isteniyor ve alelacele teğmenlerin savunmaları isteniyor. Yaşananlar üzerine görevden uzaklaştırılan ve 'Atatürk’ü savunan' üç teğmenin avukatları bir açıklama yaptı. 10 avukatın yaptığı ortak açıklamada çarpıcı tespitler var.

"BU DURUM İŞİN GERÇEK MECRASINDAN ÇIKMASINA YOL AÇMAKTADIR"

Diyorlar ki: Müvekkillerimizin görevleri gereği yazılı ve görsel medyada süregelen tartışmalarda öne sürülen haksız iddialara cevap vermeleri mümkün değildir. Bu durum işin gerçek mecrasından çıkmasına yol açmaktadır. Ve arkasından da eklemişler: 'Öncelikle belirtmek isteriz ki Anayasa’nın metnine dahil olan başlangıç bölümüne göre; Atatürk, ‘Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahramandır’. Anayasamızın eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevini düzenleyen 42’nci maddesinde; ‘Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır’ hükmü yer almaktadır. Keza Anayasamızın Başlangıç Bölümünde ve 2’nci, 42’nci, 58’inci, 81’inci, 103’üncü ve 134’üncü maddelerinde Atatürk ilke ve inkılaplarına birçok kez atıfta bulunulmuştur. Anayasada yapılan bu kuvvetli atfa nazaran; Atatürk, Türk Milleti’nin siyaset üstü değeridir, O’nun ilkeleri devletin kuruluş ideallerini ve temel felsefesini yansıtmaktadır.' Üç teğmenin avukatları, Harp Okulları’nın 4566 sayılı kanunu da hatırlatmış: '... Diğer yandan, 4566 sayılı Harp Okulları Kanununa göre; ‘Harp Okulu... Milli Savunma Bakanlığı kuruluşunda, Atatürk ilkelerine bağlı ve askeri değerleri haiz muvazzaf subay yetiştiren; eğitim ve öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan, bilimsel özerkliğe sahip bir yükseköğretim kurumudur’ ve ‘Harp Okullarında; öğrencilere Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda ve Atatürk milliyetçiliği, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı hizmet bilincinin ve mesleki değerlerin kazandırılması sağlanır.’ Harp Okulları Yönetmeliği hükümleri de bu normlarla aynı doğrultudadır. Özetle, Harp Okulu mezunu teğmenlerin Atatürk ilke ve devrimlerine olan bağlılıkları; aldıkları eğitimin, anayasaya sadakatlerinin, akıl ve vicdanın bir gereği olmasının yanında hem onlar hem de onları yetiştirenler için yasal bir sorumluluktur. Bu kapsamda ifade etmek gerekirse, Atatürk ilkelerine bağlılığın, yine Anayasamıza göre temel hak ve özgürlüklerden olan din ve ibadet özgürlüğüne engel teşkil etmediği tartışmasızdır. Müvekkillerimizin hiçbir biçimde böyle bir yönelişi de olmamıştır.'

"TEĞMENLERİN ATATÜRK HASSASİYETİNE DİKKT ÇEKİLMİŞ"

Yapılan açıklamada teğmenlerin Atatürk hassasiyetine dikkat çekilmiş: '... Subayların yetiştirilmesinin çerçevesini belirleyen her derecedeki kuralda tezahür eden Atatürk’e derin hürmet ve Atatürk ilkelerine bağlılığa yapılan vurgular dikkate alındığında; müvekkillerimiz olan genç teğmenlerin hassasiyetlerinin anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu hassasiyete başka anlamlar yüklemenin, bağlamından koparmanın, genç teğmenleri siyasi bir tartışmanın tarafıymış gibi görmenin ve göstermenin büyük bir haksızlık olduğu açıktır.' '... Tartışmaların kamuoyunda basın ve ifade özgürlüğü sınırlarını aşar şekilde sürdürülmesi, soruşturmanın gizliliği kuralına aykırılık oluşturduğu gibi müvekkillerimizin kişilik haklarını alenen ağır bir biçimde ihlal etmekte, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine ve bu suretle genç teğmenler üzerinden toplumda kutuplaşmaya yol açmaktadır. Bunun, devam eden adli ve idari soruşturma süreçlerine, olayın taraflarına, ailelerine ve ortak değerimiz Türk Silahlı Kuvvetleri’ne büyük zararlar vermekte olduğu da kuşkusuzdur. Bu itibarla, adli ve idari sürecin sonucunun sağduyu ve soğukkanlılıkla beklenmesi gerektiği düşüncesindeyiz.'" https://tele1.com.tr/msb-kaynaklarindan-tuzla-piyade-okulu-aciklamasi-sirali-amirlerin-gorev-yeri-degisti-975443/