Atatürk etkisi yapacak lider kim olacak?

Yayın tarihi: 12 Şubat 2019 Salı 12:38 pm - Güncelleme: 12 Şubat 2019 Salı 12:38 pm

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Surkov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelecekte Rus devleti üzerindeki etkisinin Atatürk’ün Türkiye’de yarattığı etkinin benzeri olacağını vurguladı.

Rusya’da geleceğin ideolojisi ile Rus devletinin dünü, bugünü ve yarını hakkında bir yazı kaleme alan Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Surkov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelecekte Rus devleti üzerindeki etkisinin Atatürk’ün Türkiye’de yarattığı etkinin benzeri olacağını vurguladı.

Surkov, Nezavisimaya Gazeta’da yayınlanan yazısında, “Rus tarihi, kurucularının isimleriyle adlandırılan dört ana devlet modeliyle biliniyor: Üçüncü İvan devleti (Büyük Knyazlık/Moskova ve Rusya Çarlığı, 15.-17. yy.), Büyük Petro devleti (18.-19. yy.), Lenin devleti (SSCB, 20 yy.), Putin devleti (Rusya Federasyonu, 21. yüzyıl). Rus tarihçi Lev Gumilev gibi söylersek, ‘büyük irade’ sahibi kişiler tarafından kurulan bu büyük siyaset makineleri, birbirlerinin yerini alarak, uygulandıkları sırada onarılarak ve adapte edilerek yüzyıllar boyunca Rus dünyasının yukarı yönde kararlı şekilde gelişimini temin etti” ifadelerini kullandı.

PUTİNİZM…

Sputnik’in aktardığına göre, Putin’in siyasi makinesinin yeni hız kazanmaya başladığını ve uzun vadeli, zorlu ve ilgi çekici bir çalışma gerçekleştirmeyi hedeflediğini kaydeden Surkov, “Bu makinenin tam kapasiteye ulaşması için daha çok zaman var. Bu nedenle Rusya, modern Fransa’nın kendisini De Gaulle’ün 5. cumhuriyeti olarak adlandırdığı, Türkiye’nin önceden olduğu gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 ok ideolojisini desteklediği, ABD’nin hâlâ daha kurucu babaların değerlerini esas aldığı gibi çok uzun yıllar sonra da Putin’in devleti olacak” diye yazdı.

Türkrus sitesinde yer alan habere göre, Putin’in iktidar sistemi ile Putinizmin tüm fikirlerinin ve boyutlarının geleceğin ideolojisi olarak idrak edilmesi, düşünülmesi ve tanımlanması gerektiğinin altını çizen Surkov, bunun Putin olmayan ancak onun gibi olmak isteyen herkes için ve Putin’in metotlarını ve yaklaşımları geleceğe taşıma imkanın yaratılması amacıyla yapılması gerektiğini vurguladı.

Putin’in temellerini attığı modern Rus devlet modelinin özelliklerinden de söz eden Surkov, güvensizliği ve eleştiriyi bir arada toplayan Batılı modelin aksine Rus modelinin temel farkının güvene dayalı olması olduğunun ve gücünün de buradan geldiğinin altını çizdi.

“RUSYA HALA PUTİN’İN DEVLETİ OLACAK”

Surkov, Nezavisimaya Gazeta’da kaleme aldığı makalede, “Rusya’da oluşan yeni devlet tipi, Rus milletinin önümüzdeki yüzyıl boyunca hayatta kalmasını ve yükselmesini sağlayacak” değerlendirmesini yaptı.

Rusya’da bugün daha önce hiç olmayan bir devlet tipinin var olduğunu savunan Surkov, “Putin’in büyük siyasi aygıtı, uzun, zorlu ve ilginç çalışmalara hazırlanıyor. Uzun yıllar sonra da Rusya hala Putin’in devleti olacak” diye yazdı.

Rusya’da devletin kendini maskelemediğini ve hiçbir gizliliği olmadığını savunan Surkov, “Putin’in devleti, halkı dinliyor ve anlıyor. Etkin ve uzun ömürlü bir devlet” ifadelerinde bulundu.

Rusya halkının yalnızca devlet başkanına güvendiğini belirten bürokrat, “Batılı devletler güvensizlik ve eleştiri üzerine kuruluyken, Rusya devleti güven üzerine kurulu ve güven sayesinde hayatta kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

KREMLİN: TARTIŞMAYA AÇIK BİR MAKALE

Rusya’nın yeni devletinin yeni yüzyılda uzun ve görkemli bir tarihinin olacağına işaret eden Surkov, makalesini şöyle tamamladı:

“Rus devleti yıkılmayacak. Kendine özgü şekilde hareket edecek, jeopolitik savaş ligindeki yerini alacak ve bunu koruyacak. Rusya’dan tutum değiştirmesini talep eden herkesin bunu er ya da geç kabullenmesi gerekecek.”

Öte yandan, Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, Surkov’un makalesiyle ilgili gelen bir soru üzerine, “Bu kişisel bir görüş. Surkov’un iç politika, parti ve devlet inşası konularında büyük bir tecrübesi var. Kemlin’de kuşkusuz bu görüşü savunanlar var. Ancak tartışmaya açık olduğu da ortada” diye konuştu