Ataması yapılmayan engelli memurlardan bakanlık önünde eylem: Açık bir ayrımcılık uygulamasıdır

Yayın tarihi: 30 Haziran 2021 Çarşamba 8:41 am - Güncelleme: 30 Haziran 2021 Çarşamba 8:41 am

Ataması yapılmayan engelli memurlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde 10 bin engelli memur ataması istedi. Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, “Bırakalım yeni kadrolar açmayı, sadece kamu alanında 8 bin kontenjan açığının olduğu gerçeğine karşın engelliler için açılan 2 bin 5 kişilik kadro, tüm atama bekleyen engelliler için bir hayal kırıklığına yol açmıştır. Bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanan ataması yapılmayan engelli memurlar, “Çalışma hakkımız, söke söke alırız” sloganı attılar. Burada engelli memurlar adına açıklama yapan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Özsaygı, Türkiye’deki 10 milyon engellinin istihdam oranının yüzde 2’nin altında olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İş arayan on binlerce engelli, uzun süreli işsizlikle yüz yüzedir. Bunların aileleriyle birlikte yaşamları zindana dönmüş durumdadır. Sadece bu nedenle intihar vakalarının arttığına tanık olurken içimiz parçalanıyor. 2018 ve 2020 yıllarında yapılan Engelli Kamu Personel Seçme Sınavlarına giren yaklaşık 200 bin engelli, kamu personeli olarak atanmayı ve bir iş bulmayı beklemektedir. Bırakalım yeni kadrolar açmayı, sadece kamu alanında 8 bin kontenjan açığının olduğu gerçeğine karşın engelliler için açılan 2 bin 5 kişilik kadro, tüm atama bekleyen engelliler için bir hayal kırıklığına yol açmıştır. Bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir.”

“ENGELLİLERE AYRIMCILIK YAPILIYOR”

Özsaygı, engellilere karşı ayrımcılık yapıldığını vurgulayarak “Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, söz verdikleri gibi engelli öğretmen atamalarını daha fazla gecikmeden derhal yapmalıdır. 2020 yılının ilk altı ayında kamuya çok sayıda atama yapılmıştır. Sadece Sağlık Bakanlığı KPSS puanıyla farklı statülerde 50 bin personel almış ancak EKPSS puanıyla hiç engelli alımı yapmamıştır. Gaziler, şehit yakınları ve devlet korumasında yetişenler için 2020 yılında üç bin atama yapılırken istihdamda özel politika gerektiren engelliler için atama yapılmaması, açık bir ayrımcılık uygulamasıdır” diye konuştu.

“İŞE YERLEŞTİRİLEN ENGELLİ SAYISI SADECE 1.961”

Özsaygı, geçen yıl sınava geren engellilerden 62 bin 311’nin işe yerleşmek amacıyla tercih yaptığını ancak sadece 1.961 engellinin işe yerleştirildiğini belirtti.