Kuryelik yaparak harçlığını çıkaran üniversite öğrencisi Ata Emre Akman'ı öldüren E.Ö. ve babası Orhan Ö'nün yargılanmasına başlandı. Mütalaasını açıklayan savcı, 2 sanığa da üst sınırdan ceza verilmesini istedi.

Balıkesir'de motokuryelik yapan üniversite öğrencisi Ata Emre Akman'ı bıçakla öldüren 17 yaşındaki E.Ö. ve onu azmettirdiği öne sürülen babasının yargılanmasına başlandı.

Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk celsede, hakkında "tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan dava açılan E.Ö, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifade verdi. Hakkında "tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmeye azmettirme" suçundan dava açılan sanık baba Orhan Ö, maktul Ata Emre Akman'ın babası emekli albay Erol Akman, annesi Zuhal Akman ve taraf avukatları ise duruşma salonunda hazır bulundu.

SAVUNMA YAPTI

Savunmasını yapan E.Ö, kendisini babaannesinin büyüttüğünü belirtti. Sanık E.Ö, babasının önceden birlikte yaşadığı Sultan D. ile 2013'te çeklerinin çalınması nedeniyle anlaşmazlık yaşamaya başladıklarını iddia etti. Sultan D'nin evini taşladığına dair hakkında şikayet bulunduğunu kaydeden E.Ö, "Ancak böyle bir eylem gerçekleştirmedim. Sultan'ın babamın beni yönlendirmesiyle kendisine küfrettiğim beyanları gerçek dışıdır. Sultan'la ilgili olarak babamla özel bir konuşma ya da görüşmemiz olmadı." dedi.

OLAY GÜNÜ 20 BİRA İÇMİŞ

Olay günü babası ve onun arkadaşlarıyla önce Edremit Körfezi'ne, ardından bazı lokantalara gittiklerini ifade eden E.Ö, gün boyu yaklaşık 20 bira içtiğini anlattı.

Yavuz Bingöl: Benimle fotoğraf karesine girmek istemeyen insanlar var Yavuz Bingöl: Benimle fotoğraf karesine girmek istemeyen insanlar var

O gece 23.30 gibi babasıyla evlerine geldiklerini, onun sızıp kaldığını kendisinin ise balkonda sigara içtiğini dile getiren E.Ö, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sultan'ın kızı Hazel'in attığı mesajı gördüm. Sultan'ın sürekli olarak babama ve bana hakaret etmesi ve bizimle uğraşması aklıma geldi. Ben sürekli bıçak taşırım. Bunun üzerine masa üzerinde duran bıçağı alıp çıktım. Yolda elime taş da aldım. Alkolün etkisiyle bir kısmını düşürdüm, kalanları da bıraktım. Daha sonra binaya genç birinin girdiğini gördüm. Çıkışta bu şahsa Sultan'ın evine niye geldiğini sordum. Bana, 'Motorla mendil satıyorum görmüyor musun?" dedi. 'Sultan D'ye mi geldin?' deyince, 'Ebru Gündeş'e, Ebru Yaşar'a geldim.' dedi. 'Niye benimle tersleşiyorsun?' dedim. Bu aşamadan sonraki kısımları hatırlamıyorum. Bıçağı bir defa salladığımı hatırlıyorum. Sonrasında elimdeki kanları gördüm. Giderken de bıçağı atmışım."

BABASININ YÖNLENDİRMEDİĞİNİ SÖYLEDİ

Mahkeme başkanının, maktule 25 defa bıçak salladığını ve 15'inin isabet ettiğini söylemesi üzerine E.Ö, "Ben her ne kadar 25 defa bıçak sallamışsam da o gün o hisse beni neyin sevk ettiğini hatırlamıyorum." yanıtını verdi. E.Ö, 12 yaşından beri alkol kullandığını bildirerek, olay öncesi babasının kendisini Sultan D. ya da onun evine gelen kişilere yönelik bir yönlendirmesinin olmadığını sözlerine ekledi.

Sanık Orhan Ö. de Sultan D. ile bir süre dini nikahlı yaşadıklarını, bir çocukları olduğunu ve ayrıldıklarını belirtti. Sultan D. ile ayrıldıklarını, onun başka birisiyle evlendiğini ifade eden Orhan Ö, "Ondan kurtulduğumu düşündüm ancak bizi takıntı haline getirdi. Aramızda eskiye dayanan sürtüşmeler, bundan dolayı birden fazla dosya bulunmaktadır." diye konuştu.

'KENDİNİ DE BENİ DE YAKTIN'

O gece eve döndüklerinde uyuduğunu kaydeden Orhan Ö, "Daha sonra polisler geldi. Karakolda kendisiyle karşılaştım. 'Niye adama zarar verdin?' diye sordum. 'Kendini de beni de yaktın' dedim." ifadesini kullandı.

'ÇOCUĞUMU CANİCE KATLEDENLERDEN ŞİKAYETÇİYİM'

Maktulün annesi Zuhal Akman ise oğlunun Balıkesir'de öğrenim gördüğünü ve olayı sonradan öğrendiğini belirtti. Akman, "Kurye olarak işe başladığından sonradan haberdar oldum. Çocuğumu canice katleden sanıklardan şikayetçiyim." dedi.

Baba Erol Akman, ifadelerde oğlu Ata Emre'nin adının geçmemesi nedeniyle sanıklara tepki göstererek, en ağır şekilde cezalandırılmalarını istedi.

Sultan D. ve diğer tanıkların dinlenilmesiyle devam eden duruşmaya ara verildi.

Bu arada, Ata Emre Akman'ın ailesine destek olmak amacıyla adliyeye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, motokuryeler ve çok sayıda kişi ise gelişmeleri takip ediyor.

Bağcıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Akman'ın annesi ve babasına destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Akman ailesine hukuki süreçte her türlü desteği sağlayacaklarını dile getiren Bağcıoğlu, "Sevgili Ata'nın manevi huzurunda kendisine rahmet diliyorum. İnşallah adalet tecelli edecek. Duruşmada adaletin galip geldiğini göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI: ÜST SINIRDAN CEZA VERİLSİN

Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanık E.Ö.'nün cezasına "yaş küçüklüğü" maddesi uygulanarak, "tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "ruhsatsız silah, bıçak, mermi bulundurma veya taşıma" suçundan da 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Savcı, baba Orhan Ö.'nün ise "tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmeye azmettirme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını, her iki sanığa da alt sınırdan uzaklaşılarak üst sınırdan ceza verilmesini istedi.

Tekrar söz verilen E.Ö., cinayeti tasarlayarak işlediği iddiasını reddederek, "Aldığım alkol ve cahilliğimle böyle bir eylem gerçekleştirdim. Babamın beni azmettirmesi gibi bir durum yoktur" ifadesini kullandı.

Orhan Ö. de bugüne kadar gerçekleştirdiği hiçbir olayda başka bir kişiyi kullanmadığını öne sürerek, "Olayı öğrenince ailemle ağladık. Yapacak olsam çocuğa silahı verir 'Git öldür' derdim. Benim bu olayla bir ilgim yoktur" dedi.

YAŞ TESPİTİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Ata Emre Akman'ın annesi Zuhal Akman, infaz yasalarının bu şekilde olmasını kabul etmediğini belirterek, "Bu dosya özelinden bir yerlere çıkarım yapabileceğimizi düşünüyorum. 'Suça sürüklenen çocuk' denilen kişinin yetişkin olarak yargılanıp ceza almasını istiyorum" diye konuştu.

Akman ailesinin avukatlarının, E.Ö.'nün olay tarihindeki kemik yaşının tespit edilmesi talebini doğum belgesi bulunması nedeniyle reddeden mahkeme heyeti, sanık avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için süre verilmesini, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırarak duruşmayı 12 Temmuz'a erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü öğrencisi 20 yaşındaki Ata Emre Akman, 5 gün önce motokurye olarak çalışmaya başladığı firmaya sipariş edilen pizzayı teslim için 11 Mayıs'ta Karesi ilçesi Karaoğlan Mahallesi Emir Sokağı'na gitmişti.

Pizzayı verdikten sonra sokağa park ettiği motosikletine doğru yürüyen Akman'ın yanına gelen E.Ö, üniversite öğrencisine bıçakla saldırmıştı. Akman olay yerinde hayatını kaybetmiş, kaçan E.Ö. polislerce yakalanmasının ardından çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı.

Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, katil zanlısı E.Ö'ye "tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi. Sanık hakkında yaşının 18'den küçük olması nedeniyle "Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmuş olup da 18 yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 14 yıldan 20 yıla, müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 9 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur." maddesinin uygulanması talebinde bulunuldu.

İddianamede, Orhan Ö'nün ise "tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmeye azmettirme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması ve alt soy ilişkisinden doğan nüfuz kullanılmak suretiyle suça azmettirme hali nedeniyle cezasının artırılması talep edildi.

https://tele1.com.tr/chp-ata-emre-akman-cinayeti-davasini-takip-edecek-1091642/

Kaynak: AA