Astroloji danışmanları da vergi ödeyecek

Yayın tarihi: 26 Ekim 2022 Çarşamba 11:40 am - Güncelleme: 26 Ekim 2022 Çarşamba 11:40 am

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), astroloji danışmanlığı faaliyetlerinin de vergiye tabi olduğunu açıkladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, yayımladığı özelge ile astroloji danışmanlığı faaliyetlerinin de vergiye tabi olduğunu, verilen hizmetten elde edilen gelirin serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Sosyal medya, internet, telefon üzerinden astroloji danışmanlığı hizmetileri giderek yaygınlaşırken GİB’den astroloji danışmanları için vergi açıklaması geldi.
GİB, konuya ilişkin olarak “astroloji danışmanlığı faaliyetlerinin vergilendirilmesi” konulu bir özelge yayımladı.

Özelgede astroloji danışmanlığının sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılan serbest meslek faaliyeti olduğu belirtildi. Serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemeler üzerinden yüzde 20 oranında tevkifat yapıldığı hatırlatıldı.

Ticari bir organizasyon ve sermaye unsuru hakim olmaksızın, şahsi mesaiye ve mesleki bilgiye dayanarak kendi nam ve hesabına yapılan astroloji danışmanlığı faaliyetinin serbest meslek faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi ve bu faaliyet nedeniyle elde edilen gelirin serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Bütçenin yükü yine çalışanlara! 3.6 trilyon vergi toplanacak, 74 milyar ceza kesilecek