Assos’taki doğa katliamı isyan ettirdi

Yayın tarihi: 29 Eylül 2021 Çarşamba 3:49 pm - Güncelleme: 5 Temmuz 2022 Salı 9:23 am

Çanakkale’nin antik kenti Assos’ta ‘Taşlar düşüyor’ gerekçesi ile altı ay önce girişlere kapatılan tarihi limanın son hali çevrecileri isyan ettirdi.

Antik liman çevresinde düşen taşların temizlenmesi için AFAD tarafından “Afet bölgesi” ilan edilerek çalışma başlatılmıştı.

Ancak, liman içinde bulunan otellerin çevresindeki bitki örtüsünün tamamen ortadan kaldırılıp, üst yamaç bölgelere sokulan kepçelerle bölgenin baştan aşağı traşlanması tepkilere neden oldu.

‘DOĞA VE TARİH KATLİAMI VAR’

Dernek ve Assos Dostları şu açıklamayı yaptı:

“Şu anda Assos antik limanında müthiş bir doğa ve tarih katliamı var. İş makinaları son sürat çalışıyor. İğne ile kuyu kazar gibi çalışılması gereken, ülkemiz ve dünya için çok kıymetli olan bir antik kentte kepçelerle, kırıcılarla hafriyat ve teraslama yapılıyor ve geniş alanlar açılıyor. Acaba bu kırıcılar ve kepçeler çalışırken neler yok oluyor? Çalışma alanın hemen yakınlarında antik yollar, binalar, yapılar var.

Bu durumu aklımız ve vicdanımız almıyor. Tel örgünün dışında ve alandan çıkarken yapılan bir ihbar üzerine kolluk tarafından durdurulduk. Kimliklerimiz istenildi ve ifademiz alındı. ‘Afet bölgesine izinsiz bir kez daha girmememiz’ konusunda bir uyarı içeren bir tutanak imzalattırıldı. Tutanağın bir kopyasını istememize rağmen alamadık, fotoğrafını çekmemize de izin Verilmedi.

Ayvacık Kaymakamlığı’nı, Çanakkale Valiliği’ni, Çanakkale Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıkları Kurulları yetkililerini, müze müdürlüğünü, Kazı başkanlığını, Cumhuriyet Savcılığını, yöremizin vekillerini ve kamuoyunu bu katliamı bir an önce durdurmaya çağırıyoruz. Suç duyurusu başvurumuzun çok acilen işleme konulmasını istiyoruz.”

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI

Bölgedeki katliama sosyal medyadan tepki yağdı. Tepkilerden bazıları şöyle: