‘Assos antik kenti, felaketle karşı karşıya’

Yayın tarihi: 15 Ocak 2020 Çarşamba 10:52 pm - Güncelleme: 15 Ocak 2020 Çarşamba 10:52 pm

Büyükhüsun Dayanışması, “Gözü paradan başka şey görmeyen yatırımcılar doğa, arkeoloji, tarih, tarım, hayvancılık, turizm aklınıza yaşama dair güzel ne gelirse bulabileceğiniz Assos’u zehirli gazlarla, çürük yumurta kokularıyla berbat edecekler.” diyerek Assos antik kentinde yaşanacak olan felaketin altını çizdi.

Büyükhüsun  Dayanışması tarafından yapılan açıklamada, “Büyükhüsun Köy’ünde Jeotermal arama sondajı yapması için başvuran Bakrom Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasına Çanakkale Valiliği 20 Aralık 2019 tarihinde, “ÇED raporu gerekli değildir” devam edebilirsiniz yanıtını verdi. Şimdi Büyükhüsun başta olmak üzere bölge köyleri, çiftçiler, hayvancılık yapanlar, turizmciler, STK’ler, Marmara ve Ege Belediyeler Birliği hep birlikte direniyorlar. Valiliğin kararı için yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmak için tüm hazırlıklar yapıldı.” denildi.

ASSOS BİR FELAKET İLE KARŞI KARŞIYA!

Dayanışma tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Assos antik kentine kuş uçuşu 4-5 km mesafedeki Büyükhüsun Köy’ünde Jeotermal arama sondajı yapması için başvuran Bakrom Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasına Çanakkale Valiliği 20 Aralık 2019 tarihinde, “ÇED raporu gerekli değildir” devam edebilirsiniz yanıtını verdi. Proje tanıtım dosyasına göre Bakrom A.Ş. söz konusu proje için bir ucu Assos diğer ucu Kayalar Köyüne dayanan ruhsat alanını Yerka Elektrik Üretim A.Ş. den devir almış. Yerka A.Ş.yi Ayvacıklılar İDA JES Projesinden tanıyor. Firma 2018’de ÇED Gerkli Değildir kararı alarak Taşağıl Yukarıköy arasında bir jeoetermal enerji santralına başladı bile. Hem Bakrom hem de Yerka Yılsan Holding’in iştiraklari ve aynı yönetim kurullarına sahip.

Eşsiz doğası, arkeolojik alanları, tarihsel, kültürel zenginlikleri, tarım, hayvancılık, turizm faaliyetleri olan bir bölgenin tam ortasında, JES yatırımının başlangıç çalışmaları sırasında ÇED raporu gerekmezse ne zaman gerekir?

İştigal alanı jeotermal kaynaklardan elektrik üretmek olan firma köyde termal otel yapılacak, köyünüzde doğal sıcak suyunuz olacak rivayetini yaymaya çalıştı. Oysa, firma resmi başvurusunda Jeotermal kaynak bulursa, olası kullanım amaçlarının başında elektrik üretmeyi dürüst yazmış da.

Şimdi Büyükhüsun başta olmak üzere bölge köyleri, çiftçiler, hayvancılık yapanlar, turizmciler, STK’ler, Marmara ve Ege Belediyeler Birliği hep birlikte direniyorlar. Valiliğin kararı için yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmak için tüm hazırlıklar yapıldı.

Avukat Seçil Ege Değerli, çeşitli disiplinlerden bilim insanları, uzmanlar, STKler, köy muhtarımız Büyükhusun köylüleri ve civarda yaşayanlar olarak Jeotermal sondaj yapılmak istenen bölgenin doğa, tarım, arkeoloji, turizm değerleri ile ilgili yerinde bir kez daha gözlem yapıp, yargı başvurusu öncesinde durumu son kez köy kahvesinde gözden geçirilecek.

17 Ocak’ta da idare mahkemesine yürütmeyi durdurma ve iptal davası açılacak.

Büyükhüsun Dayanışması