Asos Antik Kenti’ndeki talan yargıya taşındı

Yayın tarihi: 25 Eylül 2021 Cumartesi 8:32 am - Güncelleme: 25 Eylül 2021 Cumartesi 6:57 pm

Assos Antik Limanı’nda ‘ıslah’ adı altında gerçekleştirilen tahribat yargıya taşındı. Konuya ilişkin açıklama yapan yaşam savunucuları, inşaat faaliyetinin limanda çok ciddi bir tahribat ve yıkım yarattığını kaydetti.

Yaşam savunucuları, Assos Antik Limanı’nda ‘ıslah’ adı altında gerçekleştirilen tahribatı yargıya taşıdı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Asos Dostları dün Ayvacık Kaymakamlığı’na dilekçe verdi, ayrıca Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Kaymakamlığın önünde açıklama yapan yaşam savunucuları, “liman üzerindeki kayaların can güvenliğini tehdit ettiği” gerekçesiyle geçen mart ayında ıslah işi için ihale yapıldığını, ardından da inşaatın başladığını hatırlattı. Bu inşaat faaliyetinin limanda çok ciddi bir tahribat ve yıkım yarattığını belirten yaşam savunucuları; doğal dokunun bozulduğunu, geniş teraslamalar yapıldığını, üstelik bölgede 12 bin metrekarelik otopark yapılmasının planlandığını kaydetti.

2 bin yıllık tarihe Bakanlık eliyle beton döküldü

1’İNCİ DERECE SİT ALANI

Bölgenin 1’inci derece arkeolojik sit ve doğal sit alanı olduğuna dikkat çeken yaşam savunucuları, şunları söyledi: “Can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik olarak başladığı söylenen işin otopark inşasına yönelik bir faaliyeti dönüşmesi, ulusal ve uluslararası koruma mevzuatına uygun süreçlerden geçilmeden yürütülüyor. Bu alanlarda kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamaz. Oysa basına yansıyan haber ve görüntüler Assos’ta iş makineleri ve kepçelerle kazı yapıldığını, toprak alındığını ve taşındığını, bu işlerin hiçbir denetim yapılmadan gerçekleştirildiğini gösteriyor.”

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve Anayasa’ya göre bu yapılanın suç olduğunun altını çizen yaşam savunucuları, bu nedenle Ayvacık Kaymakamlığı ve Çanakkale Valiliği’nin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu.

SORUMLULAR YARGILANSIN

Yaşam savunucuları, inşaat faaliyetinin acilen durdurulmasını, Assos’un katline neden olan sorumluların yargılanmasını ve antik kentte meydana gelen yıkımın acilen bilimsel yöntemlerle rehabilite edilmesini istedi.