ASO Başkanı: Camiden anonsla işçi bulamıyoruz, göçmenler bir anda gitse sıkıntı…

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 3:28 pm - Güncelleme: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 3:28 pm

ASO Başkanı Ardıç, her şehre bir üniversite politikası yüzünden ülkede her 3 kişiden 1’inin işsiz kaldığını, sanayicilerin ise çalıştıracak kalifiye usta bulamadığını söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, her şehre bir üniversite açılması yüzünden ülkede çok sayıda üniversiteli işsiz olduğunu, ancak sanayide çalışacak kalifiye eleman kıtlığı yaşandığını söyledi.

Sadece ASO 2. Organize Sanayi Bölgesinde hemen işe başlayacak 4 bin civarında kalifiye eleman arandığını, ancak bulunamadığını belirten Ardıç “Camiden anonsla işçi aranır mı? Çaresiz kaldık, camiden anons yaptırıp hemen işe başlayacak cam ustası aradığımızı ilan ettik. Ancak bir tek usta bile gelmedi. Gelsin 50 cam ustası, hemen bugün kendi firmamda iyi bir ücretle işe alacağım” dedi.

‘BU KADAR ÜNİVERSİTE AÇILIRSA…’

Ardıç, Türkiye’yle aynı nüfusa sahip olan Almanya’da 4 milyon, Türkiye’de ise 8 milyon üniversite mezunu olduğunu, üniversiteyi bitiren gençlerin işsiz gezdiğini söyledi. Ardıç, “Bir ülkede 83 hukuk fakültesi olmaz ki. Hiç olmayacak illerde hukuk fakültesi var. Bu kadar çok üniversite açılırsa bu kadarda işsiz olur. Ülkenin neredeyse üçte biri işsiz” dedi.

‘GÖÇMENLER BİR ANDA GİTSE SIKINTI YAŞARIZ’

Ardıç, gençlerin üniversitelere yönlendirilmesi nedeniyle sanayide, tarımda, turizmde çalışacak ara eleman yetişmediğini, oluşan boşluğu ise göçmenlerin doldurduğunu söyledi. Türkiye’de Suriyelilerin sanayide, Afganların tarımda, Kırgız ve Özbeklerin turizmde çalıştığına işaret eden Ardıç, “Öyle bir hale geldik ki, çalışan göçmenler bir anda gitse sıkıntı yaşarız. Türkiye’de acilen göç bakanlığı kurulmalı. 8-10 milyon göçmen var, ülke nüfusunun neredeyse yüzde 10’u göçmen oldu. Hala bir bakanlığımız yok. Göç bakanlığı kurulursa göçmenler kayıt altına alınır, bir düzen gelir” dedi.

‘KAMUDA MAAŞLAR YÜKSEK’

Ardıç, sanayicinin kamudaki yüksek ücret politikasından rahatsız olduğunu, özel sektörde yetişen iyi ustaların yüzde 50 fazla maaşla kamuya geçtiğini, bu durumdan en çok teknoloji şirketlerinin etkilendiğini söyledi. Ardıç, asgari ücrete yapılan yüzde 34 zammı beyaz yakalı çalışanların da talep ettiğini, zam konusunda şirketlerin çalışma yaptığını bildirdi.

‘SORUNUMUZ VİZE’

Ardıç, sanayicinin temel sorunun kredi değil vize olduğunu söyledi. AB’ye yaptıkları vize başvurularının yüzde 50’ye yakınının reddedildiğini belirten Ardıç, “1 milyon dolar ve üzerinden ihracat yapana tüm sanayicilere yeşil pasaport verilmeli. Sanayici gittiği ülkeye iltica etmez. Ben yurt dışına gidip de geri dönmeyen sanayici görmedim” dedi.

Ardıç, erkek işçi bulamadıkları için sanayide çalışacak kadın aradıklarını, çalışmak isteyen kadınları 6 aylık eğitimden geçirip 25 bin lira maaşla torna, freze, kaynak ustası olarak istihdam ettiklerini söyledi. Çalışacak kadınlara muhtarlar aracılığıyla ulaştıklarını belirten Ardıç, 6 aylık eğitim süresince de asgari ücretin yarısı kadar eğitim desteği verildiğini bildirdi.

İSTANBUL DEPREMİ UYARISI

ASO Başkan Yardımcısı Mete Çağlayan da olası bir İstanbul depreminin Türkiye için çok büyük risk olacağını, İstanbul’daki üretim tesislerinin Anadolu’ya göç etmesi gerektiğini söyledi. Marmara Bölgesine teşvik vermenin vatana ihanet olacağını ifade eden Çağlayan, deprem riski nedeniyle İstanbul’daki 20-25 firmanın Ankara’ya gelmek için yer görüşmesi yaptığı bilgisini verdi.