Askerler Pençşir’de toplandı! Afganistan’da direniş hazırlığı

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2021 Çarşamba 2:06 pm - Güncelleme: 9 Ağustos 2022 Salı 9:56 am

Afganistan’ın tanınmış kumandanı Ahmet Şah Mesud’un oğlu Ahmet Mesud, Pençşir direniş güçlerinin başına geçerek, Taliban’a karşı direniş çağrısı yaptı. Öte yandan Afganistan Devlet Başkan Yardımcısı Amrullah Saleh geçici başkan olduğunu ilan etmesinin ardından Taliban’dan kaçan askerler direniş için Pençşir’de toplanmaya başladı.

Fransız Express dergisinde bir mektup yayınlayan Mesud, babası kumandan Mesud’un da memleketi olan Pençşir’e geçtiğini açıkladı ve tüm direnişçilere bu bölgede toplanma çağrısı yaptı. Ahmet Mesud, mektubunda, “Afgan halkı, mücahitler, dünyanın her yerindeki özgürlük dostları! Afganistan’da tiranlık zafer kazandı. Kabil inliyor, ülkemiz zincire vuruldu. Ama her şey bitmedi. Köleliği reddeden tüm özgür Afganlar’ı, ülkemizin ızdırap içindeki son özgür kalesi olan Pençşir’de bana katılmaya çağırıyorum” dedi.

Afgan kadınlar Taliban’ı protesto etti

PENÇŞİR VADİSİ’NDE PROTESTO

Afganistan Pençşir Vadisi’nde Taliban protesto edildi. Afgan halkı, sokaklara çıkarak Afganistan bayraklarıyla eylem yaptı.

 

AMRULLAH SALEH BAŞKANLIĞINI İLAN ETTİ

Öte yandan Pençşir’de bulunan Afganistan Devlet Başkan Yardımcısı Amrullah Saleh, ülkede bulunduğu için anayasa gereği geçici devlet başkanı olduğunu ilan etti. Amrullah Saleh kendisine ait sosyal medya hesabından “Afganistan İslam Cumhuriyeti Anayasası’nın açık hükmüne göre, Cumhurbaşkanının yokluğu, firar etmesi veya ölümü halinde, Birinci Başkan Yardımcısı Başkan vekili olacaktır. Ben ülke içindeyim ve yasal ve meşru olarak bu pozisyondan/başkanlıktan sorumluyum. Bu pozisyonu güçlendirmek için ülkenin tüm liderleriyle istişare ediyorum.” açıklaması yaptı.

KAÇAN ASKERLER PENÇŞİR’DE TOPALNIYOR

Taliban’dan kaçan Afganistan askerleri ve milisleri, Afganistan’ın Taliban kontrolüne girmeyen tek bölgesi olan Pençşir vadisinde toplanmaya başladı.  Bölgedeki silahlı gruplar, Kuzey ittifakı komutanlarından Ahmet Mesud ve kendisini geçici başkan ilan eden Devlet Başkan yardımcısı Amrullah Saleh’i lider kabul ediyor.

Afganistan’ın ilk kadın belediye başkanı: Taliban beni öldürecek

İLK FOTOĞRAF

Kuzey ittifakı komutanlarından Ahmet Mesud ve Amrullah Saleh’in Taliban’ın Kabil’e girmesinin ardından Pençşir’de komutanlarla toplantı yaptıkları ana ait bir fotoğraf da servis edildi.

Ilımlı gözükme çabaları iki gün sürdü: Taliban burka giymeyen kadını infaz etti