Aşık Veysel’in adını silip AKP’li İnan’ın adını verdiler

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2022 Salı 11:51 pm - Güncelleme: 24 Mayıs 2022 Salı 11:51 pm

Halk ozanı Aşık Veysel’in adı, memleketi Sivas’ta okuldan kaldırıldı. Okula AKP’ye yakınlığıyla bilinin Eğitim Bir-Sen Kurucu Genel Başkanı Mehmet Akif İnan’ın adı verildi.

Sivas merkezde, 1999 yılında Aşık Veysel İlköğretim Okulu olarak açılan ve 4+4+4 düzenlemesi sonrasında Aşık Veysel Ortaokulu olan okula Eğitim Bir-Sen’in Kurucu Genel Başkanı Mehmet Akif İnan’ın adı verildi. Fatih Mahallesi’nde bulunan Aşık Veysel Ortaokulu, okulun yakınında yapılan yeni binaya taşındı. Yeni binaya Aşık Veysel’in adı yerine Mehmet Akif İnan’ın adı verildi, okulun adı Mehmet Akif İnan Ortaokulu oldu. Boşalan Aşık Veysel Ortaokulu binasına ise 2019 yılında başka bir mahallede Fatih Anadolu Lisesi adıyla açılan lise taşındı ve bu okulun adı da Fatih Şehit Muhammed Demir Anadolu Lisesi oldu.

Sivas’ın Şarkışla ilçesi Sivrilan köyünde doğan halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun adının okuldan çıkarılması Sivas’ta tepkiyle karşılanırken, değişikliğe dair Sivas Milli Eğitim Müdürlüğü ya da Sivas Valiliği tarafından bir açıklama yapılmadı.

Çerkes Sürgünü Anması CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Katılımı ile Gerçekleşti

CHP’DEN SORU ÖNERGESİ

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e konuyla ilgili sorular yöneltti. Kaya’nın sunduğu soru önergesinde şunlar yer aldı:

1. Köy Enstitülerinde öğretmenlik yapmış olan Halk Ozanımız Aşık Veysel’in adının hülle yolu ile okuldan silinmesinin nedeni nedir?
2. Milli Eğitim Bakanı olarak Aşık Veysel Ortaokulu’nun adının değiştirilmesi sizi rahatsız etmemiş midir?
3. Ders kitaplarında yer verdiğimiz büyük ozanımız Aşık Veysel’in adını hülle yoluyla okuldan kaldıran il milli eğitim müdürünü görevden alacak mısınız?
4. Memur Sen ve Eğitim Bir Sen dışındaki sendika ya da konfederasyon kurucularının da isimleri okullara verilecek midir?

Kılıçdaroğlu’nun ‘kaçış planı belgelerine’ AKP’den ilk yanıtlar