Aşık Veysel’e ait olduğu iddia edilen sözler tartışma yarattı

Yayın tarihi: 27 Ocak 2021 Çarşamba 3:12 pm - Güncelleme: 27 Ocak 2021 Çarşamba 3:12 pm

Sosyal medyada paylaşılan ve Aşık Veysel Şatıroğlu’na ait olduğu iddia edilen “Çay var içersen, ben var seversen, yol var gidersen” sözü tartışma yarattı. Aşık Veysel’in torunu Gündüz Şatıroğlu’nun bu sözlerin dedesine ait olmadığını söylerken uzmanlardan da destek geldi.

Ünlü yazar ve şairlere ait olduğu iddiasıyla sosyal medya üzerinden paylaşılan hatta bazen edebiyat dergilerinde kendine yer bulan sözlere bir yenisi daha eklendi.

Aşık Veysel’in torunu eğitimci ve yazar Gündüz Şatıroğlu, “Benim sana verebileceğim çok şey yok aslında. Çay var içersen, ben var seversen, yol var gidersen” sözünün dedesine ait olmadığını açıkladı. Şatıroğlu ayrıca oldukça sevilen dedesinin kendisini terk eden eşinin çorabının içine para koyduğu hikayesinin de gerçeği yansıtmadığını belirtti. Şatıroğlu’nun açıklamaların ardından sıklıkla paylaşılan bu sözün ünlü ozana ait olup olmadığı tartışma konusu oldu.

“VEYSEL BÖYLE SÖZ SÖYLEMEZ”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 44 yıl öğretim görevlisi olarak çalışan, şairler ve halk ozanları ile ilgili onlarca kitabı bulunan emekli öğretim üyesi Doğan Kaya da Gündüz Şatıroğlu’nun sözlerine destek verdi. Ozanın hayatı ve eserlerini anlattığı ‘Aşık Veysel’ isimli bir de kitabı bulunan Dr. Doğan Kaya, bugüne kadar yaptığı araştırmalarda bu sözleri ozanın kullandığına dair bir bulguya rastlamadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Veysel bizim değerimiz. Ezgileriyle, altı çizilecek bir yığın sözüyle tarihe geçmiş kıymetlerimizden birisi. Ben Veysel’in kitabını hazırladım. Bu kitabı hazırlamak yaklaşık 15 senemi aldı. Hakkında yazılan makaleler, kitaplar ve tezler buldum. Onu çok iyi tanıyan insanlarla temasa geçtim. Bu söylenen sözü hiç duymadım. Sonradan icat edildi. Aslında bu sözün ilk defa ne zaman telaffuz edildiğini veya nerede yazıldığını zor da olsa bulmak lazım. Delilinin ve dayanağının ne olduğunu sormak lazım. Kaynaklardan olsun, kişilerden olsun Veysel’in böyle bir sözün sahibi olduğuna hiç rastlamadım ve bilmiyorum. Zaten fiilen kafiyesiz sözler ve Veysel’in olmadığı o kadar belli ki. İç, sev, git alakasız kelimeler. Veysel böyle söz söylemez. Sözlerini kısa da tutsa Türkçe’yi en güzel şekilde kullanır. Ben bu sözün Veysel’e ait olduğu kanaatinde değilim”

“KİTABIMA EKLEDİĞİM HİKAYE DOĞRU DEĞİLMİŞ”

Aşık Veysel’in kendisini terk eden eşinin çorabının içine para koyduğu hikayesini daha önce kendisinin de başka bir kaynaktan alıntılayarak kitabında kullandığını ama sonradan araştırarak bir sonraki baskılarda düzelttiğini belirten Kaya, şöyle konuştu:

“Benim Aşık Veysel kitabım 3 baskı yaptı. İlk baskıda Veysel’in eşi giderken çorabına para koyduğunu kaynaklardan görüp yer vermiştim. Enteresan geldi ve kitabımda kullanmıştım ama daha sonra şüphe uyandırdı içimde ve araştırdım. Kime ulaştıysam böyle bir şey olmadığını söylediler. Bizim kültürümüz de insanlar sanatçıları çok sever. O kadar çok severler ki mesela Pir Sultan bir tanedir ama ona olan aşkından dolayı bir sürü Pir Sultan yetişir. Bunlardan bir tanesi de Karacaoğlan. Beş tane Karacaoğlan var. Hangi şiir asıl Karacaoğlan’a ait, hangi söz hangisine ait bunu anlamak çok zor. Bu ünlü insanlarda da böyle. Ünlü kişiye sözler sarf ederiz. Bunun başında da devlet kurucumuz Atatürk gelir. Atatürk’e ithaf edilen sözlerin de biraz araştırılması lazım. Bu sözler ne zaman nerede söylenmiş, yaşadığı zaman bu cümleler yayınlanmış mı bunlara bakmak lazım. Yazılan sözleri benimsetmek için şairlerin isimlerini kullanmaya başvurmuşlar”