Aşık Dertli Divani Hamm Cemevi’ne konuk oldu

Yayın tarihi: 6 Haziran 2022 Pazartesi 10:34 am - Güncelleme: 6 Haziran 2022 Pazartesi 10:40 am

Alevi toplumunun en tanınmış ozanlarından, Alevi-Bektaşi geleneğinin en iyi temsilcilerinden olan Aşık Dertli Divani, Hamm Cemevi’ne konuk oldu. Cemevi salonunda düzenlenen muhabbet akşamı, dernek yöneticisi Cansel Kaplan’ın konukları selamlaması ve Dertli Divani’nin kısa biyografisinin okunmasıyla başladı.

Hamm’daki buluşmaya, Hamm Alevi Kültür Merkezi başkanı Mehmet Akbaba, dernek yönetimi, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu inanç kurulu başkanı Cafer Kaplan dede, Marl, Bergkamen, Hakbir Cemevi yöneticileriyle birlikte 150‘ye yakın dernek üyesi katıldı. Program kapsamında Dertli Divani’nin Alevi öğretisinde saz’ın önemi, deyişler, Şah-ı Merdan Ali’ye yüklenen anlam ve cenaze erkanlarında saz çalınması gibi konulara değinildi. Alevi-Bektaşilik kültürü ile ilgili çeşitli konularda bilgilendirme yapan Dertli Divani, yaklaşık iki saat süren muhabbette, ilk ve ikinci bölümde üçer defa olmak üzere toplamda altı deyiş söyledi. Muhabbet akşamında sanatçılar Onur Kocamaz ve Murtaza Salper de sazları ve nefesleriyle Dertli Divani’ye eşlik ettiler.

“BİZ DE SAZ KUTSAL BİR ENSTRÜMANDIR”

Dertli Divani, Hamm’daki muhabbette “Bağlama bizim kültürümüzde telli bir Kurandır, göğsü Peygamber ağacından, kılıfı Ali bezindendir. Bağlamanın sapı gibi, insanın da doğru, düz olması lazım. Saz gibi sarı Turnalar da kültürümüzde önemli bir yere sahiptirler, çünkü bu güzel kuşlar da bağlama gibi bizi alır, uzaklara götürür, rahatlatır, dinlendirirler. Saz’da üçüncü perde Şah perdesi, yedinci perde ise Niyaz perdesidir.” dedi.

Yapılan konuşma sonrasında Dertli Divani ve sanatçı arkadaşları, programın ilk bölümünde Aşık Veli, Sadık Baba ve Nesimi’den değişlere nefes verip yorumladı. Metropollere göç ile  de ‘Muhabbet Kültürü’ bitti.

Cafer Kaplan Dede’nin de kendi tecrübelerinden kesitler paylaştığı muhabbet akşamında Cafer Dede “Köyden kırsala geçilince metropollerdeki telaşlı yaşam bu önemli geleneğimizi yok etmiştir. Bu çok üzücü bir durumdur. Küçüklüğümüzdeki, o candan muhabbetleri ve Pir’lerimizi çok özlüyoruz. Bu akşam Hamm’daki cemevimizde bizlere muhabbetleriyle eşlik eden, Dertli Babaya ve her iki değerli sanatçımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.

Birlikte yenilen lokmanın ardından muhabbet akşamının final bölümünde ise Aşık Daimi’yi üstadım diyerek anan Dertli Divani önce Alevilerin en önemli ozanlarından Aşık Daimi, Muhlis Akarsu ve Ali Cemali’den nefesler okudu, daha sonra da içlerinde‚ ‘Serçeşme’ eserinin de olduğu çok beğenilen eserlerini yorumladı. Muhabbet dünyamızı güzelleştirdi.

Deyişlerin manalarını bu tür muhabbetler-sohbetler sayesinde tam olarak öğrendiklerini söyleyen izleyiciler, “Deyişlerin yorumlarını dinleyip, öğrenmek bizi çok mutlu ediyor ve öğretilerimizi daha fazla öğrenme konusunda bizleri teşvik ediyor, olgunlaştırıyor, bilgilerimizi tazeliyor. Böylece bizler inancımıza daha fazla sahip çıktığımız gibi, bağlama ve saz öğrenmeye ilgimiz daha fazla artıyor ve kendimizi geliştiriyoruz.” dedi.