Aşı sorununa dikkat çeken doktora soruşturma açıldı

Yayın tarihi: 16 Aralık 2022 Cuma 10:11 am - Güncelleme: 16 Aralık 2022 Cuma 10:11 am

Sağlık sektöründe ilaç ve aşı krizi büyürken, iktidar sorunu dile getirene ‘soruşturma sopasını’ gösteriyor. Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) verem, hepatit B ve çocuk felci aşılarının temin edilmesinde sorun yaşandığı söyleyen Dr. Hacı Yusuf Eryazğan’a soruşturma açıldı.

Sağlık sektöründe döviz kuru nedeniyle ilaç ve aşı temininde sorun yaşanırken, bu sorunları dile getirenler iktidarın soruşturmalarıyla karşı karşıya kalıyor. Son olarak Sağlık Bakanlığınca Şanlıurfa’da aşı sorununa dikkat çeken Urfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan hakkında soruşturma açıldı. Eryazğan “Bakanlık sorunu çözmek yerine, sorunu dile getirenle uğraşıyor” diye konuştu.

“GÜNDEME GETİRDİM SORUŞTURMA İLE KARŞI KARŞIYA KALDIM”

Soruşturma kararıyla ilgili Birgün’e konuşan Eryazğan, “Verem, hepatit B ve çocuk felci aşılarıyla ilgili iki ay önce aşı ile ilgili sıkıntılar ortaya çıkınca ve sorun çözülemeyince konuyu dernek başkanı olarak gündeme getirdim ve soruşturma ile karşı karşıya kaldım” dedi.

Zam pansuman oldu! İlaç krizi sürebilir

“SORUN ÇÖZMENİN YÖNTEMİ BU OLMAMALI”

İfadesinde, müfettişin “Böyle bir açıklamanız var mı, bu siz misiniz?” gibi sorular yönelttiğini söyleyen Eryazğan, “Bu açıklamayı dernek başkanı olarak yaptığımı söyledim ve süreci anlattım. Onlar da bakanlığın stoklarda aşıların gördüğünü, stokların bu noktada sıkıntılarının olmadığını iletti. Ben de geçen hafta bir çocuğun Hepatit B aşısını yapamadığımı ve geri göndermek zorunda kaldığımı, her ASM’de onlarca hepatit aşısı yapılması gereken bebek varken her bir birime iki tane aşı verildiğini ve çocukların aşı yapılmadan geri döndüğünü ifade ettim.Sorun çözmenin yöntemi ve metodu bu değil. Sorun çözme sahadaki problemi anlamaktır. Müfettişin görevlendirilme nedeni bu sorunların basına yansıması. Esas olan sorunu çözmek değil, onun yerine sorunu dile getirenle uğraşmak.” ifadelerini kullandı.

İlaç krizi! “İkinci el satış ve hırsızlıklar yaşanacak”

“ALGI YAPILIYOR”

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) Yönetim Kurulu da “Olmayan aşıya var diyemeyiz” diyerek özetle şu açıklamayı yaptı: “Urfa’da son iki aydır yaşanan aşıya erişim sorunları üyelerimiz tarafından derneğimize bildirildi, ŞUAHED, halk sağlığını ilgilendiren her konuda oldugu gibi bu konuda da hızlıca muhataplarına yani Şanlıurfa Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar Şube’sine sorunları iletti. Devamında sorunlar yazılı olarak Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’ne iletildi. Konu Halk Sağlıgı Genel Müdürlüğü’ne de iletildi. Bu bildirimlere rağmen yaşanan soruna maalesef çözüm sunulmadı. Aşı tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle aile sağlığı merkezlerinin kapısından aşı olamadan dönen her bebek, her çocuk bizim çocuklarımızdır ve hiçbirinin hasta olmasını sorun yaşamasını istemeyiz. Sorunu çözmek yerine Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan müfettiş gönderilerek başkana soruşturma açılmıştır. Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz. Doğruları söylemeye devam edeceğiz. Kağıt üzerinde ‘bu kadar aşı geldi, şu kadar aşı dağıtıldı, stokda şu kadar aşı görünüyor’ gibi algılara kapımız kapalıdır. İki aydır temininde sıkıntı yaşanan aşıları sırf müfettişe ‘şu aşılar yok’ denildiği için aniden aile sağlığı merkezlerine az miktarda aşı getirip, yarım saat sonra ortada şikayet yokken denetime gelerek ‘aaa bakın aşınız varmış’ diyerek ortaoyunu oynamaktan vazgeçin!”

5 ilaçtan 1’i yok! Eczaneler kapanma riskiyle karşı karşıya

“BU TAVIR KABUL EDİLEMEZ”

Birlik Dayanışması Sendikası “Arkadaşımızın yanındayız!” açıklamasını yaparken; Urfa Tabip Odası da soruşturmanın kabul edilemez olduğunu kaydetti ve “STK’ler ile meslek örgütlerinin en temel görevleri var olan sorunları dile getirmek, çözüm için yetkilileri göreve çağırmaktır. Sorunu çözmek yerine sorunu dile getirenlere yönelmek yönetememenin sonucudur” açıklamasını yaptı.

İKTİDAR KONUŞANA ‘SORUŞTURMA SOPASINI’ GÖSTERİYOR

İktidar, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve döviz kurunda yaşanan artış nedeniyle sağlık sektöründe yaşanan aksamalar ve sorunları düzeltmek yerine, sorunları dile getirenlere soruşturma açıyor.

Pandemi sürecinde bilimsel verilerden yola çıkarak uyarılarda bulunan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında da rektörlük tarafından “halkı yanlış bilgilendirme ve paniğe yönlendirici” açıklamalar yaptığı iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde de şehir hastaneleri açılırken Ankara’da kapatılmak istenen ve işlevsiz hale getirilen hastaneler hakkında Hastanemi Açın Platformu Sözcüsü olarak demeç veren Dr. Bayazıt İlhan da hakkında da inceleme başlatılmıştı.