“Aşı sırası karıştı, kime ne zaman nerede aşı yapılacağı bilinmiyor”

Yayın tarihi: 19 Nisan 2021 Pazartesi 11:57 am - Güncelleme: 19 Nisan 2021 Pazartesi 11:58 am

Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “Aşı sırası karıştı, kime ne zaman nerede aşı yapılacağı bilinmiyor” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Dar bir zaman içinde yoğun aşılama yapılırsa başarılı olacağımızı biliyoruz. Günde ortalama 1.5 hatta 2 milyon aşıyı yapma imkanımızın olduğunu söyleyebilirim” sözlerinin üzerinden 4 ay geçti fakat halen hedefine ulaşılamadı. Birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı 20 milyonu aştı. Vaka sayısının giderek artması ve aşılamanın durma noktasına gelmesi, bilim insanlarını endişelendirdi.

Sözcü’ye konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “Geçen haftaya kadar aşı yoktu.Randevu alımında problemler yaşandığı için günlük 200 bine düşmüştü, sonra aşı gelince 300 binlere çıktı. Bu hafta randevular açıldı. Vakalar çok arttığı son dönemde, covid test kuyruklarını görmemek için kimse hastanelere gitmek istemiyor. Bir de MRNA aşısı olmak isteyenler var, ama onlar da hastanede randevu bulamıyor. Hafta sonları aşı yapılmadığı için hafta içine göre belirgin düşüşler oluyor. Ramazan ayının girmesi ile de bu fark daha da belirginleşti. İnsanların büyük bölümü oruç tutuyor, sadece gündüzleri aşı yapılmasının etkisi oldu. Hastanelerde iftar saati sonrası aşı seçeneği bu hafta açıldı” dedi.

“AŞI SIRASI BOZULDU”

Sağlık Bakanlığının en başta açıkladığı aşı sırasının bozulduğunu, ve bunun da karışıklık yarattığını söyleyen Emrah Kırımlı, “Aşı sırası karıştı, kime ne zaman nerede aşı yapılacağı bilinmiyor. Öğretmenlere Şubat’ın başında aşı açılacaktı, daha yeni açılmaya başladı, o da her öğretmene de açılmadı. Polislere aşı hakkı geldi, ama onlarda yaş gruplarına ayrılmış. Kim ne zaman nerede aşı olacak, kimin aşı sırası geldi takip etmek mümkün değil. Hiçbir yerde de sizin aşı hakkınız geldi diye duyurulmuş değil. İnsanlar her gün gelip bize soruyorlar. ALO 182 hattı her hangi bir şeye cevap verecek durumda değil, sürekli meşgul. Herkesin e-nabız uygulaması yok. İnsanların aşı hakkının olup olmamasını bilmesi şu anda çok zor. Sağlık Bakanlığı en başta açıkladığı aşı sırasını bozdu. Yeni sırayı da duyurmadı, bilmiyoruz” dedi.