Asgari ücrette yine rakam çıkmadı, Türk-İş temsilcisi sorulara kızıp kaçtı

Yayın tarihi: 18 Aralık 2023 Pazartesi 1:40 pm - Güncelleme: 18 Aralık 2023 Pazartesi 4:36 pm

Asgari Ücret Tespit Komisyonu‘nun ikinci toplantısından da rakam çıkmadı. Toplantı sonrası TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ağar “Kırmızı çizgi yok, boş laf” dedi. Bazı sorulara da kızan Ağar daha sonra kaçtı.

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı, bu yıl tek zam yapılacağı açıklanan asgari ücrete yapılacak zamda.  Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı sona erdi. İkinci toplantıdan da rakam çıkmadı.

Toplantı sonrası konuşan TÜRK-İŞ TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, “Şu an sonuç yok, görüşmeler süratle devam edecek” dedi.

‘BURADA TARTIŞMANIN BİR ANLAMI YOK’

“Bu konuları burada tartışmanın bir anlamı yok” diyen Ağar şunları söyledi:

“Şu an sonuç yok, görüşmeler süratle devam edecek. Kısa zaman içerisinde mutabakatla bitirilmesini arz ediyoruz. Rakam belli olmadığından dolayı bir şey söyleme imkanımız yok. Geçim şartları belli. Asgari ücretle çalışan insanların geçinemediği belli. Ev kirasını ödeyemediklerini biliyoruz. Büyükşehirlerde ev kirası 10 bin TL’den aşağı yoktur. O nedenle bunları iyi değerlendirmek lazım. Şu anda bir rakam ortada yok. Biz TÜRK-İŞ Genel Başkanımızla da görüşerek sonuca gitmeyi kısa zaman içerisinde düşünüyoruz.

‘BU HAFTA TEKRAR BİR ARAYA GELECEĞİZ’

Asgari en az ücret demektir. Asgari ücretle genelde çalışan insanlarımız sendikalı olmamasından dolayı bütün iş yerlerinde insanlarımız asgari ücretle çalışmaktadırlar. Ülkemizde büyük kayıt dışı var. Kayıt dışılığı konuşmak lazım. Ben kamuoyunda yanlış yönlendirmeme anlamında bizleri takip etsinler. Bu hafta içerisinde inşallah tekrar bir araya gelerek bu işin sonucuna gidilmesini düşünüyoruz. Günü belli değil görüşüp bize bilgi verecekler. Kısa zaman içerisinde bilgi verirler diye düşünüyoruz. Asgari ücretin insanlarımızı mutlu edecek şekilde sonuçlanmasını diliyoruz.”

Asgari ücrette ikinci randevu! İşte olası senaryolar

‘KIRMIZI ÇİZGİ YOK. BOŞ LAF’

Asgari geçim için düşündüğü ücret sorulan Ağar, “Biz talep eden kişiyiz. Biz para veren kişi değiliz. Para verenler bir rakam söyleyecek ki biz ona göre değerlendirme yapacağız. TÜRK-İŞ olarak bir para söylediğimiz zaman o fiyatın altına inme şansımız yok. İşveren tarafından ya da hükumet tarafından bir rakam gelmedi. Gelecek ki biz ona ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyeceğiz. Kırmızı çizgi diye bir şey yok. Biz rakam söylemeyiz. İşveren diyecek ki, ‘Ben seni bu ücrete çalıştıracağım. Çalışır mısın çalışmaz mısın?’ Biz de diyeceğiz ki, ‘bu ücrete çalışırız, şu ücrete çalışmayız.’ TÜİK’ten de bir rakam gelmedi. Hiçbir yerden bir rakam yok. Belirli olduğunda sizinle paylaşacağız” değerlendirmesinde bulundu.

‘TÜİK’e güveniyor musunuz?’ sorusunu “Bunlar burada konuşulacak şeyler değil” diye yanıtlayan Ağar daha sonra gazetecilerin diğer sorularından kaçarak basın toplantısını sonlandırdı.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret halen ne 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor. Zam oranının aralık sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor.

OLASI SENARYOLAR

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:

Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira
Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira
Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira
Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira
Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Kaynak: TELE1