Ekonomi

Asgari ücrette yeni hesap! Ekonomi uzmanı canlı yayında rakamın belli olduğunu açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret artışı için "Kimse enflasyona ezdirilmeyecek" dedi. Aralık ayında toplanacak komisyon, milyonlarca çalışan için 2025'te uygulanacak yeni ücreti belirleyecek. Zam oranı ne olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyon ve asgari ücret artışına yönelik açıklamaları, TELE1’de Bilge Yurtdagülen’in sunduğu "Gerçek Haber Gerçek Ekonomi" programında gündeme alındı. Program konuğu ekonomist Onur Çanakçı, tartışmalara farklı bir perspektif kazandırdı.  

“KİMSE ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK” MESAJI TARTIŞMALARI ALEVLEDİ  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Enflasyon oranında zam yapacağız” açıklaması, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Çanakçı, zam oranları üzerine yapılan tahminlerin, yüzde 44 ile yüzde 60 arasında değiştiğini ifade etti. Ancak kesin rakamların aralık ayı sonundaki komisyon toplantılarında netleşeceğini belirtti.  

Sendikaların açlık sınırı altındaki maaşları reddetme kararını hatırlatan Çanakçı, bu tavrın, çalışanlar açısından kritik bir duruş sergilediğini dile getirdi.  

ENFLASYON VE KREDİ YÜKÜ İLİŞKİSİ  

Programda tüketici kredilerindeki artış da ele alındı. Türkiye’de kullanılan 1.8 trilyon liralık tüketici kredisinin büyük kısmının temel ihtiyaçlar için harcandığını aktaran Çanakçı, ekonomik dengenin ciddi bir kırılma noktasında olduğuna dikkat çekti.  

"İnsanlar artık kredi almayı bir lüks değil, zorunluluk olarak görüyor" diyen Çanakçı, özellikle kira ve eğitim masrafları için başvurulan kredilerin toplum üzerindeki baskıyı artırdığını vurguladı.  

2025 BÜTÇESİ VE BORÇ TARTIŞMALARI  

Programda, 2025 bütçesi kapsamında kamu-özel işbirliği projelerine ayrılan 200 milyar liralık ödemeler ile 2 trilyon lirayı bulan borç faizleri eleştirildi. Çanakçı, bu rakamların sürdürülemez bir ekonomik modeli işaret ettiğini belirtti. Ayrıca tarım ve temel ihtiyaçlarda dışa bağımlılığın, ekonomik politikalar için büyük bir handikap olduğunu ifade etti.  

BORÇ DOSYALARI TOPLUMSAL YANSIMALARI GÜNDEME TAŞIDI  

Türkiye’deki 23 milyon 400 bin icra ve iflas dosyasına dikkat çeken Çanakçı, bu verinin toplumsal borç yükünü net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Ekonomik reformların yeterince etkin olmadığını savunan Çanakçı, "Adaletli bir gelir dağılımı politikası oluşturulmazsa bu tablo daha da kötüleşecek" dedi. 

“EKONOMİK SORUNLAR ÇARŞIDA KONUŞULMALI”  

Programda ekonominin halka nasıl yansıdığı konusu da tartışıldı. Çanakçı, ekonomik sorunların açık platformlarda, çarşı ve pazarda halkın arasında konuşulması gerektiğini vurguladı. Bu yaklaşımın, karar alıcıların gerçekçi adımlar atmasını sağlayabileceğini ifade etti. 

ASGARİ ÜCRET VE BEKLENTİLER  

Son olarak asgari ücret tespit süreci masaya yatırıldı. Aralık ayındaki komisyon toplantılarında hakem rolünü üstlenecek hükümetin, işçi ve işveren taraflarıyla net bir rakamda anlaşacağı ifade edildi. 

Çanakçı "yüzde 25 zamma milleti hazırlıyorlar" görüşünü dile getirerek, bütçenin içindeki rakamlardan bunun belli olduğu, uluslararası kurumlarında benzer yönde telkinde bulunduğu söyledi. 

25 BİN TL PSİKOLOJİK SINIR

Öte yandan uzmanlar psikolojik sınırın 25 bin TL olduğunu belirterek, “Hiçbir dönem enflasyonun altında bir rakam belirlenmedi. Bu yıl da öyle olmayacak” dedi.  

KOMİSYON ÇALIŞMALARI ARALIKTA BAŞLIYOR  

Ayrıca Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayında dört toplantı yaparak yeni ücret üzerinde uzlaşma arayacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyon, ilk toplantılarda 6 aylık enflasyon verilerini masaya yatıracak. Aralık ayının son haftasında net rakam açıklanacak.