Asgari ücretle geçinen aile: Eskiden köpeklere verilen bayat ekmeği yiyoruz!

Yayın tarihi: 17 Aralık 2021 Cuma 5:56 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2023 Perşembe 5:54 pm

Asgari ücretle geçinmeye çalışan aile, ekmeğe gelen zammın ardından ayrıca satışa sürülen bayat ekmekleri aldığını söyledi. Ailenin büyüğü Afyer, “O ekmekleri önce köpeklere veriyorlarmış. Şimdi o ekmeği biz yiyoruz.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, eve giren bir asgari ücretle geçinmeye çalışan Roman aileyi ziyaret etti. Ailenin büyüğü Ayfer, “1 lira 25 kuruşa bayat ekmek alıyorum. O ekmekleri zamlardan önce köpeklere veriyorlarmış. Şimdi o ekmeği biz yiyoruz. Mecbur yiyoruz. Başka çaremiz yok” dedi.

CHP’li Purçu, başkent Ankara’daki Kale Mahallesi’nde derme çatma bir evde tek asgari ücretle dokuz kişi yaşayan Roman aileyi ziyaret etti. Ailenin büyüğü Ayfer, yaşadıklarını Purçu’ya şöyle anlattı:

“ÇOK ZOR KOŞULLAR ALTINDA GEÇİNİYORUZ”

“Biz bu evde iki aile yaşıyoruz. Evdeki tek çalışan benim oğlum, asgari ücretle çalışıyor. Biz bohçacılık yapıyorduk artık AKP yüzünden onu da yapamıyoruz. Zabıtalar peşimizi bırakmadı, biz de pes etmek zorunda kaldık. Gerisini artık sen düşün. Bir bez olmuş 70-80 milyon (lira), 5 kilo yağ olmuş 150 milyon (lira), 5 kilo un olmuş 50 milyon (lira). Nasıl geçineceğiz biz? Bize yardım etsin bu devlet.

Kirada oturuyoruz. Bunun ışığı var, suyu var… 9 kişiyiz burada. Bayat ekmek yiyoruz. Ekmeğe pahalandığından beri bakkala gidip bir tane ekmek dahi almadım. Aşağı mahallede fırın var, Her gün o yolu tepiyorum, gidiyorum; 1 milyon 250 bin liradan (1 lira 25 kuruş) bayat ekmek alıyorum. O ekmekleri zamlardan önce köpeklere veriyorlarmış. Şimdi o ekmeği biz yiyoruz. Mecbur yiyoruz. Başka çaremiz yok. Bakkaldan alsam 10 ekmek 25 milyon (lira). Başka bir şey doğru düzgün alamadığımız için ekmek yiyoruz. Nasıl yetişeceksin buna sen. 10 tane ekmek yeter mi bu 9 kişiye. Yani geçimimiz çok zor, çok zor koşullar altında geçiniyoruz.

“AÇ KALDIĞIMIZ GÜNLER OLUYOR”

Aç kaldığımız günler de oluyor bizim. Çoluğun çocuğun istediğini alıp yediremiyoruz. 3 öğün yemek koyuyoruz ama o da makarna. Birimiz doyarız, birimiz aç kalkarız sofradan. Gelinime bir tane yardım bile etmiyor devlet. Sosyal yardım için bir kart verdiler, bugüne kadar sadece 150 milyon (lira) yatırmışlar. Bu yardımın onaylanması üzerinden aylar geçti. Zaten sadece bir teneke yağ alıyorsun o parayla. 150 TL bir teneke yağ.”

Evin geçimini sağlayan oğlu ise artık üniversite mezunlarının bile iş bulamadığını “Ben otelde çalışıyorum. İlkokul mezunuyum, üniversite mezunları da benimle aynı işi yapıyor” diye açıklıyor.

“VATANDAŞIMIZI YOKSULLUK, İŞSİZLİK VE AÇLIĞA MAHKÛM EDEN BU SİSTEME SON VERECEĞİZ!”

CHP’li Purçu, ziyaretini, “Yoksul kesimin halinden AKP İktidarının anlamasını bekleyemeyiz artık. Artık çok geç. Onlar yüzleri olmadığı için bu mahallelere artık giremezler bile. Çünkü halk çok öfkeli ve çaresiz hissediyor. Sosyal devlet ilkesinin hiçbir şartını yerine getiremeyen, vatandaşlarımızı yoksulluk, işsizlik ve açlığa mahkûm eden bu sisteme son vereceğiz” sözleri ile değerlendirdi.

Kapıda asılı bayat ekmekleri soran CHP’li Serter’e esnaftan yanıt