Asgari ücret zammı için bakanlıktan ilk açıklama

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 9:14 am - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 9:14 am

Asgari ücrette ara zam iddialarına ilişkin konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihi aralıktır tabii olağanüstü şartlar olursa değerlendirilir” dedi.

AKP’li isimlerin açıklamaları sonrası asgari ücrette ara zam beklentisi oluşurken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuyla ilgili ilk kez konuştu. Asgari ücretin aralık ayında belirlendiğini söyleyen Bilgin, “Tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir” ifadesini kullandı.

Dünya’ya konuşan Bilgin, “Asgari ücret tekrar gözden geçirilecek mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Asgari ücret konusunda öncelikle şunu söylemeliyiz: Bu sene yaptığımız asgari ücret artışı yüzde 50’nin üzerindedir ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması çok önemli bir şeydir. Bütün gelirlerde asgari ücretin vergi dışı bırakılması önemli. Sabit ücretle çalışanlar, AGİ kaldırıldı, ücreti düşüreceğim diyen işletmeler yanlış yaptı. İş kanunu anlaşılan ücretten geriye gidilmesini açıkça yasaklıyor. Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım. Asgari ücretin eğer Meclis gündeme getirip değiştirmezse, Aralık’ta belirlenir, tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir. Ancak yasal durum Aralık ayını gösteriyor. Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihi Aralık’tır.

Asgari ücrete yıl içinde zam gelebilir

‘3600 EK GÖSTERGE İÇİN SEÇİM BEKLENMEYECEK’

Bilgin 3600 ek gösterge için ise seçimlerin beklenmeyeceğini ifade ederek, teknik çalışmaların mayısta bitirilip kamuoyuna sunulacağını söyledi. Bilgin “3600 ek göstergede kapsam ile ilgili bir değişiklik olacak mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Sayın Cumhurbaşkanımız belli gruplar açıklamıştı. Ancak bazı özellikler ve statüler de var. Örneğin, polisler var içinde ama il emniyet müdürü ile aynı gösterge olmuyor. Hemşire ile il sağlık müdürü aynı olmaz. Bunların hepsini ele alıyoruz. Kamudaki bürokratik hiyerarşiyi tahrip etmeyen bir 3600 düzenlemesi yapacağız, ikincisi maliyet. Bu düzenleme, kamuya ilave bir yük getirecek ama bunun Türkiye’nin bütçe dengelerini, ekonomik sorunlarını ağırlaştığı dönemde getireceği yükü dikkate alacağız. Önümüzde 3 farklı senaryo var kapsam ve maliyete göre. Bütün kamu personelini, statüleri elimizde, aldıkları ücret, emekli ikramiyelerini bildiğimiz tablomuz var. Bunları Sayın Cumhurbaşkanına sunacağız, Mayıs ayında biter yani iş.”

Cumhurbaşkanlığı’ndan asgari ücrete zam sinyali

NE OLMUŞTU?

Artan enflasyonla birlikte maaşlara yapılan zamlar günden güne erirken, asgari ücrete ikinci zam yapılması gündeme gelmişti. Asgari ücrete ilişkin konuşan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, yeni bir zammın sinyalini vermişti.

Yıl ortasını işaret eden Özkan, “Cumhurbaşkanımız zaten ifade etmişti. Bu yapılabilir. Şu andaki mevzuat gereği yılda bir kez yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Zamanı geldiğinde bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız. Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Üyesi ve eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de vatandaşın gelirlerini artırıcı önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayarak, “Gerekirse Türkiye’de yıl ortasında asgari ücrete bir daha bakılmalı” demişti.

Bir zam sinyali de AKP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Abdullah Doğru’dan gelmişti. Doğru, artan mazot ve gübre maliyetlerinin altında çiftçinin ezdirilmeyeceğini, emekliden çalışana her kesimi kapsayan “müjdelerin” haziran ayında duyurulacağını ifade etmişti.

Ali Tezel’den asgari ücrete zam tahmini