Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda iki başlıkta uzlaşma sağlandı

Yayın tarihi: 29 Haziran 2022 Çarşamba 6:36 pm - Güncelleme: 29 Haziran 2022 Çarşamba 6:38 pm

Asgari Ücret Tespit Komisyonu‘nda, asgari ücretteki artışın Temmuz’dan itibaren geçerli olması ve asgari ücrete vergi muafiyetinin, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanması konularında anlaşıldı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete ara zam gündemiyle toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in başkanlığında, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu’ndaki toplantıda, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol da yer aldı.

Bakan Vedat Bilgin, “Komisyon çalışmalarının yarın sonuçlanacağını ümit ediyorum. Bu düzenlememizle sadece Türkiye’deki gelir dağılımındaki negatif etkiye karşı, çalışanlar üzerindeki olumsuz etkileri aşmakla kalmayacağız, aynı zamanda bir sosyal transfer yapma imkanını da bu vesileyle bulmuş olacağız” dedi.

Toplantıda iki başlık için uzlaşma sağlandı. Buna göre, asgari ücretteki artış temmuzdan itibaren geçerli olacak. Ayrıca asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı! İki konuda uzlaşıldı

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 4 BİN 253 LİRA

2021’de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

(Asgari) ücret enflasyon yaratır safsatası