İşçilerden Bakan Selçuk’a: Bu ücretle insanların geçinmesi mümkün mü?

Yayın tarihi: 4 Aralık 2020 Cuma 7:27 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2020 Cuma 7:31 pm

Yaklaşık 10 milyon emekçinin gözünü diktiği 2021 yılı asgari ücreti toplantısının ilki bugün yapıldı. Toplantıda emekçileri temsil eden TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Bakan Selçuk’a “Sayın Bakanım siz aileye bakan da bir bakansınız, bu ücretle insanların geçinmesi mümkün mü?” diye sordu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2021 yılı asgari ücretini belirlemek için ilk toplantısını bugün (4 Aralık) çevrim içi olarak yaptı. Yaklaşık 10 milyon emekçiyi ilgilendiren toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye İşveren Sendikalı Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ve Ticaret Bakanlığı ile Hazine Maliye Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Irgat, Bakan Selçuk’a koronavirüs pandemisinde emekçilerin asgari ücretin altında gelirle geçinmek zorunda kaldığını hatırlatarak, “Sayın Bakanım siz aileye bakan da bir bakansınız, bu yaşanılan ücretle insanların geçinmesi mümkün mü?” diye sordu.

“KRİZİN FATURASI HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ İŞÇİLERE KESİLİYOR”

Irgat, salgın koşullarında asgari ücreti düzeltmek için tarafların önünde bir fırsat olduğunu ifade ederek, “Krizin faturası her zaman olduğu gibi işçilere kesiliyor. İşçi çıkarma yasağı geldi ancak sendikasız işyerlerinde keyfi olarak ücretsiz izne çıkarılan insanlar asgari ücretin yarısını bile alamıyor. Aylık 1168 liralık destek yetersiz kaldı” dedi.

Irgat, Türkiye’de asgari ücretle çalışan kişi sayısının 7 milyonun üzerinde olduğunu vurgulayarak, pandemi döneminde insanların asgari ücretin altında ücretle geçinmeye çalıştığını söyledi. Irgat, “Bu çok üzücü bir rakam. Milyonlarca insan borçlanarak hayatlarını sürdürmek durumunda kaldı” diye konuştu.

“İNSANLARIN GEÇİNMESİ MÜMKÜN MÜ?”

Irgat, Bakan Selçuk’a asgari ücretle geçinmenin imkansız olduğunu ifade ederek, “Sayın Bakanım siz aileye bakan da bir bakansınız, bu yaşanılan ücretle insanların geçinmesi mümkün mü?” diye sordu.
Irgat, asgari ücretlinin ocak ayında aldığı ücreti aralık ayında alamadığını bildirerek, “Asgari ücretli ve bütün çalışanlar için vergi düzenlemesi adil değildir. Asgari ücretlinin vergi ödeyip, ödemeyeceğini ciddi düşünmek zorundayız” diye kaydetti.

“İŞÇİLERİN FEDAKARLIK YAPACAK TAKATİ KALMAMIŞTIR”

“Fedakarlığı ekonomik kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın. İşçilerin fedakarlık yapacak takati kalmamıştır” diyen Irgat, üç işçi konfederasyonunu ortak talepleri olduğunu aktararak, “Sizlerden istirhamımız bu sese kulak verilsin. En düşük ücretten tasarruf beklenmemeli” diye ekledi.