Arzu Çerkezoğlu’ndan TÜİK’e tepki: Gerçek enflasyonu her gün yaşayarak görüyoruz

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 11:01 am - Güncelleme: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 12:00 pm

Haber: Haber Merkezi

TÜİK’in enflasyon açıklamasına tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu açıklanan rakamlar için, “Biz biliyoruz ki halkın hissettiği enflasyonu yansıtmaktan çok uzak. Gerçek enflasyonun ne olduğunu bu ülkede yaşayan 85 milyon insan her gün yaşayarak görüyoruz” dedi.

TÜİK, haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 olarak gerçekleşti.

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından DİSK, TÜİK binası önünde toplandı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, enflasyon verilerine ilişkin açıklama yaptı.

Çerkezoğlu’nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Yine bir 3 Temmuz günü TÜİK’in önündeyiz. Yarım saat önce TÜİK haziran ayı enflasyon rakamını açıkladı. Bu rakam aynı zamanda milyonlarca işçinin, emekçinin emeklinin emeğiyle geçinenlerin ücretini artışlarını belirleyecek olan altı aylık enflasyonu da ortaya çıkardı. Temmuz ayı enflasyonuyla birlikte altı aylık enflasyon milyonlarca işçinin emekçinin ekmeğini belirlemesi açısında çok önemli.

TÜİK’ten memur ve emekliye enflasyon tezgahı

TÜİK’e göre haziran enflasyonu yüzde 1,64. Bu rakam üzerinden bakıldığında yıllık enflasyon yüzde 71,60. TÜİK’e göre altı aylık enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak gerçekleşti. Haziran ayında fiyatların sadece yüzde 1,64 oranında arttığımı iddia ediyor TÜİK. Ancak biz biliyoruz ki halkın hissettiği enflasyonu yansıtmaktan çok uzak. Gerçek enflasyonun ne olduğunu bu ülkede yaşayan 85 milyon insan her gün yaşayarak görüyoruz.

‘GELİRİMİZİN ÖNEMLİ KISMINI GIDAYA HARCIYORUZ’

Milyonlarca işçi emekçi olarak bizler dar gelirliler, gelirimizin çok önemli kısmını gıdaya harcıyoruz. Yani öncelikle karnımızı doyurmaya çalışıyoruz. TÜİK’in açıkladığı gıda enflasyonu ise 68,08. DİSK-AR tarafından TÜİK’in verileri esas alınarak hesaplanan gelir gruplarına göre gıda enflasyonu verileri dar gelirlinin ve emeklinin gıda enflasyonunun çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

‘ASGARİ ÜCRET YÜKSEK DEMENİN AKILLA VİCDANLA BAĞDAŞIR TARAFI YOK’

Bu verilere göre asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretler TÜİK’in bu baskılanmış resmi rakamlarıyla bile önemli ölçüde erimişti. 2024’ün ilk altı ayında milyonların emekleri küçülmüş alım gücümüz hızla erimiştir. TÜİK’in bile gizleyemediği bu gerçekler ortadayken yüksek enflasyon gelirlerimizi erimekteyken Aralık 2023’te belirlenen asgari ücret rakamıyla yıl sonuna kadar devam edeceğiz demek milyonları açlıkla yoksullukla karşı karlıya bırakmaktır. Daha yılın dördüncü ayında açlık sınırının altına gerilemiş asgari ücretin yüksek olduğunu söylemek, üstelik de bir ortalama ücret haline gelmiş olan asgari ücretin yüksek olduğunu söylemenin akılla, mantıkla, vicdanla bağdaşır bir tarafı olmadığı açıktır.”

Kaynak: HABER MERKEZİ