Arzu Çerkezoğlu: Kısa çalışma ödeneği bir can suyuydu

Yayın tarihi: 31 Mart 2021 Çarşamba 3:50 pm - Güncelleme: 31 Mart 2021 Çarşamba 3:50 pm

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Kısa Çalışma Ödeneği’nin işçinin can suyu olduğunu söyleyerek, “Yapılması gereken bütün çalışanların, bütün yurttaşların haklarını korumaya yönelik sosyal politikaları hayata geçirmektir” dedi.

Ekonomik veya sektörel kriz gibi zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki çalışma süresi azalan çalışanlara verilen İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenen kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) bugün sona eriyor. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren ödeneğin sona ermesi tepkileri beraberinde getirdi.

Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk olan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu,  “Kısa çalışma ödeneği küçük esnafa ve binlerce insana destek oluyordu, uygulamayı sonlandırmanın hiçbir anlamı yok.” dedi.

“ÖDENEK VERİLMELİ”

Ödeneğin işçilere bir can suyu olduğunu belirten Çerkezoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Yapılması gereken bütün çalışanların, bütün yurttaşların haklarını korumaya yönelik sosyal politikaları hayata geçirmektir. Bu sosyal devlet olmanın bir zorunluluğudur. Sanayiciler de işveren örgütleri de bunu söylüyor, iş yeri kapatmalar gündeme gelebilir. Böylesi bir durumda işsizlik yine artacaktır. Kısa çalışma ödeneği uygulamasını sonlandırmanın hiçbir anlamı yok.”

“KOD 29 ZULMÜNE SON VERİLMELİDİR”

Koronavirüs salgınında ekonomik önlemler kapsamında getirilen düzenlemelerden biri olan işten çıkarma yasağına ilişkin de konuşan Çerkezoğlu, yasağın ‘Kod 29’ istisnası nedeniyle uygulanmadığını ifade etti. Kod 29 uygulamasının özellikle kadın işçileri mağdur ettiğini söyleyen Arzu Çerkezoğlu şunları söyledi:

“İşten çıkartma yasağının istisnası Kod 29 maddesi. O nedenle hala işten çıkartmalar devam ediyor. İşverenler işçileri Kod 29’la işten çıkartıyor. Bu kara listeye almak gibidir. Özellikle kadınlar açısından büyük mağduriyetler yaratılıyor. Bu Kod 29 zulmüne son verilmelidir. Eğer bir işçi Kod 29’la işten çıkarılıyorsa işverenin bunu ispatlaması gerekmelidir.”

TÜİK’in işsizlik oyununa rağmen umutsuz işsizler 2 katına çıktı