“Artık insanlar yazarkasa değil, kendini atıyor”

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2021 Pazartesi 1:22 pm - Güncelleme: 3 Mayıs 2021 Pazartesi 1:22 pm

Ankara’nın Ulus semtinde bir esnaf lokantasının sahibi olan Berkan Yükseltürk, pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamalara rağmen devletten maddi yardım desteği almadığını ifade ederek, “Vergisi, kirası, stopajı hepsi devam ediyor. Sanki pandemi yokmuş gibi bizden bunları ödememiz isteniyor. Artık insanlar yazarkasa değil, kendini atıyor.” ifadelerini kullandı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalardan etkilenen gruplardan biri de esnaflar oldu. Ankara’da lokanta işletmecisi olan Berkan Yükseltürk, Diken’den Ayşegül Kasap’ın sorularını yanıtladı. Yükseltürk, “Kredilere yönlendirildik, kredi çektik. İki kişiyiz ortağım var. Arabamızı sattık, evimizi ipotek ettirdik. Yetmedi, kardeşimin de evini ipotek ettirdik. Yakında icra takibi başlayacak. Bunalım içindeyiz, inanın sesimizi duyuramıyoruz.” diye konuştu.

“OY VERDİK, HALİMİZİ GÖRMEDİLER”

Yaşadığı maddi zorlukların psikolojisini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Berkant Yükseltürk, hükümet tarafından verilen yardım desteğinin yetersizliğinden de bahsederek şunları söyledi: “Beni mahvediyor. Ailemi dağıtacaklar. Sıkıntıya girdik. İYİ Parti’den geldiler, DEVA’dan geldiler, CHP’den geldiler; AKP’den biri gelip halimizi hatırımızı sormadı. Giderler sabit ama gelir yok. Sıkıştık, dükkan dönmüyor. Lokantacılıkta günlük ödemelerimiz var. Ekmekçisi, yoğurtçusu, tavukçusu, ayrancısı, etçisi, hal masrafı… Bunlar hep günlük ödemelerle oluyor. Elektrik, doğalgaz ve su ödemeleri devam ediyor. Bizim komi dediğimiz arkadaşlarımız bile 3 bin TL alıyor. Usta 5 bin-6 bin TL maaş alıyor. 1500 liraya nasıl çalıştıracaksınız insanları? Nasıl ev geçindirecekler?”

Esnaf olarak taleplerini dile getiren Yükseltürk, “Bizim istediğimiz vergilerin, SSK’ların ertelenmesi.. Dükkan kapalı, 25 bin kira nasıl olacak ? Kazanmayınca ben nasıl ödeyeceğim onu? Faturalar devam ediyor. Özellikle kredi ödemelerinin ertelenmesi, ötelenmesi lazım. Mümkün değil ödeyemeyiz. Bunalımdayız, çatıdan atlamamız mı lazım şimdi? Evde hapisiz, çocuklarımın yüzüne bakıyorum, eve tıkıldım.

TALEPLERİ SIRALADI

Esnafın taleplerini şöyle sıralıyor: “Bizim istediğimiz vergilerin, SSK’ların ertelenmesi.. Dükkan kapalı, 25 bin kira nasıl olacak ? Kazanmayınca ben nasıl ödeyeceğim onu? Faturalar devam ediyor. Özellikle kredi ödemelerinin ertelenmesi, ötelenmesi lazım. Mümkün değil ödeyemeyiz. Bunalımdayız, çatıdan atlamamız mı lazım şimdi? Evde hapisiz, çocuklarımın yüzüne bakıyorum, eve tıkıldım.