Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) faizi serbest bıraktı. Hükümet, döviz kurlarında yaşanan yükselişi frenlemek amacıyla bakalar üzerinden TL mevduat faizlerini yüzde 30'a kadar çekti. Ekonomist Mustafa Sönmez yaşanan gelişmeleri TELE1'e, "Amaç faizi cazip kılıp dövize yönlenişi önlemek" ifadeleriyle anlattı.
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döviz kurlarındaki ralliyi durdurabilmek için 20 Aralık 2021'de KKM'yi ilan etmişti. KKM'nin ilan edildiği tarihte 18 lira 20 kuruş olan dolar kuru 10 lira 20 kuruşa kadar gerilemişti. Yandaşlar döviz kurunda yaşanan düşüşü tarihi başarı olarak nitelendirmişlerdi. Ancak yaşanan düşüş sadece 8 ay sürmüş ve Ağustos 2022 tarihinde dolar kuru yeniden 18 lira seviyesini aşarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Dolar kuru 2023 yılının ilk aylarında yeniden hızlı bir artış göstererek bir tarihi rekor daha kırdı ve 19 lirayı aştı. Merkez Bankası Türk lirasındaki erimeyi durduramayan KKM'de faizi serbest bıraktı. KKM faizi politika faizinin yüzde 3 üstünde tutuluyordu. KKM uygulanan faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından hem kur koruması hem faiz almak isteyenler için faiz yüzde 11.5'ten yüzde 25'e kadar fırladı. Bankalar normal Türk Lirası faiz oranlarını yüzde 30'a kadar çıkardı. https://tele1.com.tr/dovizin-tirmanisini-daha-fazla-durduramayan-akp-iktidari-kkm-musterilerine-faizi-serbest-birakti-816179/GİZLİ FAİZ ARTIRIMI
'Nas' çıkışları 'Bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşmeye devam edecek' çıkışı AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz konusundaki karşıtlığını gözler önüne seriyor ama Merkez Bankası'nın bir yandan faiz indirimine devam etmesi, diğer yandan da bankalara uyguladığı üst sınırı kaldırması diğer yandan arka kapıdan faiz artışı anlamına da geliyor. 2022’de Hazine ve Merkez Bankası'nın KKM’ye ödediği kur farkı da 181.5 milyar TL oldu."BANKALARIN MEVDUATA İHTİYACI VAR"
Ekonomist Mustafa Sönmez KKM'de serbest bırakılan faizle ilgili TELE1'den Barış Önal'a yaptığı açıklamada bankların mevduata ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bankaların önemli bir kısmının rasyoları dengede tutabilmek için mevduata ihtiyacı var. O nedenle bu faizi vermeye mecbur kalıyorlar" dedi. https://tele1.com.tr/euroda-tarihi-rekor-816267/#:~:text=Euro%20kuru%20sabah%20saatlerinde%2021,%2C77%20TL'den%20fiyatlan%C4%B1yor."HÜKÜMET FAİZİ YÜKSELTMEK DURUMUNDA"
Hükümetin dövizi kontrol edebilmek için böyle bir adımda bulunduğunu söyleyen Sönmez, "Dövize bir yöneliş var. KKM'de faiz kaldırıldığı için bankalardaki mevduat faizi daha da yükselebilir. Özellikle kamu bankalarında yükseliş olabilir çünkü hükümet dövizi kontrol edebilmek için kamu bankaları üzerinden bu faizi yükseltmek durumunda. Diğer bankalar da 30'a ulaştığında kamu bankaları mevduat faizini daha da yukarı çekebilirler" diye konuştu."DÖVİZDEN CAYDIRMA HAMLESİ"
KKM'de serbest faizin döviz kurlarına ne kadar etki edeceği konusunda biraz daha beklemeye gerek olduğunu söyleyen Sönmez, "Dövizden caydırmaya yönelik bir önlem bu. Etkisinin olup olmadığını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Amaç faizi cazip kılıp dövize yönlenişi önlemek. Borsa'dan da faize yöneliş olabilir. Bu da borsa da düşüşe neden olabilir" ifadelerini kullandı. https://tele1.com.tr/gram-altin-gune-rekorla-basladi-819324/#:~:text=ABD'de%20a%C3%A7%C4%B1klanan%20fabrika%20sipari%C5%9Fleri,252%20TL%20olarak%20rekor%20k%C4%B1rd%C4%B1.
Muhabir: Barış Önal