Ipsos: ‘Hafta sonları sokağa çıkma yasağı’ uygulamasının destekleyenlerin oranı yüzde 84

Yayın tarihi: 16 Kasım 2020 Pazartesi 10:30 am - Güncelleme: 16 Kasım 2020 Pazartesi 10:33 am

Ipsos tarafından yapılan araştırmaya katılımcıların yüzde 84’ü hafta sonu tüm Türkiye’de ya da iller bazında sokağa çıkma yasağı uygulamasının tekrar başlatılmasını desteklediğini belirtti.

Ipsos tarafından Milliyet gazetesi için yapılan araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Söz konusu araştırmanın sonuçlarına yer verilen haber, “Sağlık Bakanlığı’nın bilgilendirmelerinden hasta sayısının her geçen gün arttığını hepimiz görüyoruz. Önlemler sıkılaşmaya başladı, 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma süresi azaldı, açık alanda sigara içme yasağı geldi” ifadeleri yer aldı.

Ankete göre Türkiye’de her 10 kişiden 6’sı yakın veya uzak tanıdıklardan Covid-19 pozitif haberi aldığını belirtiyor ancak tüm bu gelişmelere rağmen hala toplumun yaklaşık 5’te 1’i salgında yeni bir zirve yaşandığını düşünmüyor.

– Soru: Peki sizce ülkemizde şu anda salgının ikinci dalgası veya diğer bir ifadeyle birinci dalganın ikinci piki yaşanıyor mu?

– Soru: Peki sizce çevrenizde, yakın ya da uzak tanıdıklarınızdan birisine koronavirüs teşhisi kondu mu?

– Soru: Hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulamasının tekrar başlaması durumunda hangisi görüşünüzü en iyi yansıtır?

– Soru: Salgınla mücadele kapsamında evlere paket servis ve gel-al şeklindeki uygulamalar hariç lokanta, cafe gibi yeme-içe yerlerinin, kahvehanelerin, berber/kuaför gibi iş yerlerinin, nikah/düğün salonlarının, internet kafelerin, halı saha ve spor salonlarının 22:00’den sonra kapatılmasına karar verilmiştir. Bu karara ilişkin görüşünüzü belirtir misiniz?

“HER 10 KİŞİDEN 6’SI YAKINLARINDAN VE TANIDIKLARIN KORONA TEŞHİSİ DUYMUŞ”

Anketle ilgili değerlendirme ise şöyle:

“6-10 kasım haftasına gelindiğinde her 10 kişiden 6’sı çevresinde yakın ya da uzaktan tanıdığı birine korona teşhisini duymaya başlamış durumda. Hem hasta sayılarındaki artış hem de kendi çevrelerinden birinde bu teşhisi konmuş olması kişilerin yeni yasakların gelmesi konusunu da desteklediğini görüyoruz. En son alınan gece 22:00’dan sonra bazı işletmelerin kapanmasına yönelik kararı ve hatta hâlâ hafta sonu sokağa çıkma yasağını toplumun çoğunluğu istiyor.

Ama gerek dünyadaki koronavirüs vaka sayısındaki artış, gerekse de tüm haber kanallarında konunun ciddiyetine yönelik verilen haberlere rağmen her 5 kişiden 1’i Türkiye’de salgının ikinci pik dönemi yaşandığını düşünmüyor. Tabii ki bu kadar çok kişinin hâlâ bu konuda tehlikeyi görmüyor olması birey olarak kendi alacağımız önlemleri daha kritik kılıyor.”