Araştırma: Gözlük takanların Covid-19’a yakalanma oranı 5 kat daha az

Yayın tarihi: 19 Eylül 2020 Cumartesi 9:46 am - Güncelleme: 19 Eylül 2020 Cumartesi 9:46 am

Çinli bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmada, günlük olarak gözlük takan insanlara koronavirüs tanısı konma oranının, genel nüfusa göre 5 kat daha düşük olduğu açıklandı.

Çin’de bulunan Nanchang Üniversitesi’nin yapılan çalışmada bilim insanları, gözlük takanlara, genel popülasyona göre 5 kat daha az Covid-19 teşhisi konulduğunu buldu.

30’U GÖZLÜKLÜ 276 HASTADA İNCELEME

NTV’nin aktardığı habere göre, JAMA Ophthalmology’de yayınlanan çalışma için ekip, 27 Ocak-13 Mart tarihleri arasında Covid-19 teşhisi konan 30’u gözlüklü 276 hastayı inceledi. Tamamı uzağı göremeyen toplam 16 hastanın genele yüzde 5,8’lik bir oranla, günde 8 saatten fazla gözlük takan kişiler olduğu belirtildi.

Araştırmacılar daha sonra, gözlük takanların koronavirüs tanısı alma oranının, diğerlerine göre sayısal olarak 5,4 kat daha az olduğunu hesapladı. Çalışmanın yazarları, “Ana bulgumuz, her gün uzun süre gözlük takan Covid-19 hastalarının nispeten nadir görülmesiydi, bu da günlük gözlük kullanıcılarının koronavirüse daha az duyarlı olduğunun ön kanıtı olabilir” ifadelerini kullandı.

“GÖZLER VİRÜSÜN VÜCUDA GİRİŞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR KANAL”

Araştırmacılar, gözlüğün, gözlere dokunmayı engellediğini böylece virüsün ellerden gözlere aktarılmasını önlediğini belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Gözler, koronavirüsün insan vücuduna girdiği önemli bir kanal olarak kabul ediliyor. Sosyal ortamlarda genellikle gözlük takan günlük gözlük kullanıcıları için bu durum koruyucu bir faktör haline gelebilir, gözlere virüs bulaşma riskini azaltabilir ve uzun süreli günlük gözlük kullanıcılarının Covid-19 ile enfekte olmamasına yol açabilir.”