Gençlik araştırmasında çarpıcı sonuçlar ! Oy tercihlerinde ailelerinden ayrıştı

Yayın tarihi: 16 Aralık 2021 Perşembe 11:15 am - Güncelleme: 16 Aralık 2021 Perşembe 12:33 pm

GoFor’un dikkat çeken “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması Raporu” yayınlandı. Rapora göre gençler dinlenmiyor, ciddiye alınmıyor. Karar mekanizmalarında yer almak isteyen gençler ana akıma da güvenmiyor.

Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve Ulusal Demokratik Enstitü (National Democratic Institute) “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması Raporu”nu yayınladı. Bütün partileri ilgilendiren çalışmada dikkat çeken ifadeler yer aldı.

GENÇLERİN ORTAK SORUNU: GELECEK KAYGISI

MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi tarafından yürütülen çalışma 5-8 Ağustos tarihleri arasında, 28 ilde 18-30 yaş grubunda toplam bin 542 kişi ile yapıldı. Araştırmada gençlerin ortak sorunu gelecek kaygısı oldu. Çalışmada işsizlikle mücadele eden gençlerin gelecek kaygılarının endişe verici boyutlara ulaştığı yer alsa da gençlerin en şikayetçi olduğu konunun dikkate alınmamak ve düşük maaş olduğu öne çıktı.

KADINLAR CİNSİYETÇİ DİLDEN RAHATSIZ

Çalışmanın bir diğer önemli adımı ise siyasilerin gençleri anlamaması. Her 2 gençten 1’i siyasilerin kendilerini anlamadığını ve sorunlarına çözüm getirmek için yeterince çaba göstermediğini düşünüyor. Gençlerin sorunu bununla da sınırlı değil. Gençler ulaşımdan, kültür sanat çalışmalarına, imardan bütçe yönetimine kadar çoğunda söz sahibi olmak istiyor. Yine Türkiye’de son dönemde artan kadın cinayetleri de gençleri endişelendiriyor. Her 10 gençten 6’sı kadın cinayetleri konusunda endişeli. Genç kadınlar ise siyasette yer alamamalarının temel sebebinini siyasetteki cinsiyetçi dil ve üslup olarak görüyor.

Gençler gelecekten umutsuz

 

GENÇLER TERCİHLERİNDE AİLELERİNDEN AYRIŞTI

Araştırmada MetroPoll’ün Temmuz ayında yaptığı ankete de yer verildi. “Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 29,3’ü AKP derken gençlerde bu oran, yüzde 20,1’e inmişti. CHP’nin oyu ise genel seçmende yüzde 19,0 iken, gençlerde ise bu oran yüzde 23,5’e çıkmıştı.

MHP, İYİ Parti ve HDP’nin oyları da genç popülasyonda genel seçmene göre düşüş yaşarken, gençlerin oy tercihlerinin ailelerinin oy tercihlerinden de ayrıştığı görülüyor. Öte yandan, kararsız ve “Cevap yok” şeklinde yanıt veren gençlerin oranı, yüzde 25,6 seviyesinde seyrediyor. Bu durum; gençlerin oyunu almak isteyen siyasetçilerin kararsız gençleri kazanabilmek için hâlâ bir fırsatları olduğuna; fakat gençlerin önceliklerini göz önünde bulundurmaları gerektiğine işaret ediyor.

Bununla birlikte, gençlerin protesto oy kullanmaya eğilimli olduğu da, yüzde 11,8 gibi bir oranla görülmekte. Bunun sebebi; ifade edilen genel güvensizlik ve umutsuzluk hâli olarak değerlendiriliyor.

CHP EN BAŞARILI PARTİ

Siyasi partiler her ne kadar gençlerin oyunu almak için çalışmalar yapsa da siyasete dahil etme konusunda yetersiz kaldığı araştırma sonuçlarına yansıdı. Araştırmada gençler, siyasilerin kendilerini dinlemediğini, anlamadığını ve sorunlarını çözmede çaba göstermediğini ifade etti.

Siyaset kurumunun gençlere hitap edebilmesi için gençlerin sorunlarına yönelik attıkları adımların yanı sıra, gençlere siyasette alan açmaları gerektiği gerçeği ortaya çıktı. Gençleri siyasete dahil etme konusunda en başarılı parti CHP ve AKP olarak görülüyor.

Her 10 gençten 3’ü CHP’nin, 2’si ise AKP’nin gençleri siyasete kazandırma konusunda en başarılı iki siyasi parti olduğunu düşünmekte. Bununla beraber gençleri siyasete dâhil etme konusunda İYİ Parti’yi en başarılı parti olarak görenlerin oranı yüzde 4,3 iken bu oran MHP için yüzde 3,8, HDP için ise yüzde 3,5 oldu.

GENÇLER İSTEKSİZ

Siyasi partiler gençleri siyasete dahil etmediği için gençler de siyasete girme konusunda isteksiz kalıyor. Bu isteksizliğin de 3 nedeni var. Görüşlerinin yaş ortalaması yüksek mevcut siyaset nazarında dikkate alınmayacak olması, siyasi kutuplaşma ve siyasi riskler.

Gençlerin siyasete dair endişelerine, genç kadın katılımcıların cinsiyet ayrımcılığı temelli endişeleri de ekleniyor. Araştırmada çarpıcı bir ifade de yer alıyor. 10 genç kadından 8’i, kadınların parti liderlerinden daha az destek gördüğünü düşünüyor. Her 2 kadından 1’i, siyasetteki cinsiyetçi dil ve tacizin kadınların siyasette başarılı olmasını zorlaştırdığını düşünüyor.

Anket: Gençlerin yüzde 43’ü başka bir ülkede yaşamak istiyor

GENÇLER ANA AKIMA GÜVENMİYOR

Siyasette geniş yur bulamayıp, isteksiz olan gençlerin haber takibi de şekillenmiş durumda. Gençler ana akım medyaya güvenmeyip sosyal medyayı tercih ediyor. Sosyal medyadan eriştikleri haberlere en çok güvenenler; yüzde 76 oranıyla İYİ Partili gençler. Bu oranı yüzde 69 ile HDP’li gençler, yüzde 67 ile MHP’li gençler, yüzde 61 ile CHP’li gençler izliyor. Yüzde 50 oranıyla AKP’li gençlerin, sosyal medyaya doğru habere erişmek için en az güvenen grup olduğu görülüyor. Her 10 gençten sadece 1’i ana akım medyaya güveniyor.

 

GENÇLER KARAR MEKANİZMASINDA YER ALMAK İSTİYOR

Son dönemin en etkili çalışmalarından biri olan “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması Raporu’nda altı çizilen başka bir araştırma ise gençlerin belediye çalışmalarında da yer almaması. Gençler, belediye çalışmalarından derinlemesine haberdar olmasalar da özellikle, kendi hayatlarına temas eden çalışmalara ilgili duyuyor.

Ulaşımdan, kültür-sanat etkinliklerine, imardan, bütçe yönetimine kadar belediye çalışmalarının çoğunda söz sahibi olmak istiyor. Gençler, yerel yönetimlerle olan bağlarını güçlendirecek formülün dinlenmek, ciddiye alınmak ve söz sahibi olduğunu söylüyor.

Ayrıca her 10 gençten 9’u, belediye başkanına ulaşamadığını düşünüyor. Belediye başkanlarının kendileriyle daha çok buluşmasını ve ihtiyaçlarına daha duyarlı olmalarını talep ediyor. Şehirleri ile ilgili alınan kararlarda, etkin olmak ve bunun içinse kolaylık ve kapsayıcılık istiyor. Her 10 gençten 8’i belediye meclislerinde gençlik kotası olması gerektiğini düşünüyor.