Arap ülkelerinden biri ‘laik devlet’ yönetimine geçiyor

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2020 Pazartesi 1:21 pm - Güncelleme: 31 Ağustos 2020 Pazartesi 1:21 pm

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun, ülkenin kuruluşunun 100. yıl dönümü nedeniyle halka hitap etti. Mişel Aun, “laik devlet” oluşturma çağrısı yaptı.

Mişel Aun’un, televizyon konuşmasında, “laik devlet” vurgusu yapması dikkat çekti.

Yönetim sisteminin değiştirilmesi gerekliliğine vurgu yapan Aun, şunları söyledi:

“Lübnan’da mevcut mezhep eksenli yönetim sistemi geçmiş zamana uyuyordu, bugün ise her türlü gelişme ve kalkınmanın yanı sıra reformları hayata geçirme ve yolsuzlukla mücadeleye engel olduğu gibi, ülkeye yönelik tehditler için fitne ve bölünmenin kaynağı haline geldi.”

Aun, Lübnan’da yeni sistemin; ulusalcılık ve laiklik üzerinde olması ve devlete dayalı olması gerektiğinin altını çizdi. Tüm siyasi ve dini liderleri diyaloğa çağıracağını belirten Aun, “Lübnan’da sadece seküler devlet, çok kimlikli ulusal birliği sağlayacaktır” dedi.

Ülkede süren protestoları kasteden Aun, gençlerin değişim talebine “evet” diyeceklerini söyledi. Aun, şöyle konuştu:

“Lübnanlılar, uzun yıllardan beri yaşadıkları acıların ardından niteliğin ölçü alındığı, herkesin hukuk karşısında eşit olduğu ve mezhep liderleri yerine vatana aidiyet hissi beslenen bir devlete kavuşmayı hak ediyorlar. Ülkemizde bir sistem değişikliği ihtiyacı var. Lübnan’ın seküler bir devlet olarak ilan edilmesi çağrısında bulunuyorum.”

Bugün Lübnan’ın çok unsurlu dini ve etnik yapısında; Sünni, Şii, Alevi ve Dürziler Müslüman kesimi oluştururken, Hristiyan kesim ise Maruni, Rum Katolik, Ermeni Ortodoks, Ermeni Katolik, Süryani Ortodoks, Süryani Katolik, Keldani, Aşuri, Kıpti Ortodoks ve Kıpti Katolik gibi mezheplerden oluşuyor.