Aram Tigran’ın reddedilen vasiyeti Bakan Ersoy’a soruldu: Neden izin yok?

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2022 Pazartesi 4:08 pm - Güncelleme: 8 Ağustos 2022 Pazartesi 4:23 pm

HDP Milletvekili Garo Paylan, 13 yıl önce hayatını kaybeden sanatçı Aram Tigran’ın izin verilmeyen “Beni Diyarbakır’a gömün” vasiyetini TBMM’ye taşıdı, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a “Neden izin vermiyorsunuz” diye sordu.

Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Ermenice şarkılarıyla tanınan besteci Aram Tigran’ın “Beni Diyarbakır’a gömün” vasiyeti ölümünün 13. yıldönümünde TBMM’ye taşındı.

2009 yılında Yunanistan’da yaşamını yitiren Ermeni asılı sanatçı Tigran, Diyarbakır’da toprağa verilmeyi vasiyet etmişti. Ancak Türk vatandaşı olmayan Tigran’ın Diyarbakır’da gömülmesine AKP hükümetinden izin çıkmamıştı. Bunun üzerine Tigran, Belçika’nın başkenti Brüksel’de toprağa verilmişti.

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Paylan, “1915’te Diyarbakır’dan sürülen bir ailenin oğlu olarak Suriye’nin Kamışlo ilinde doğan Tigran hayatı boyunca Kürtçe, Ermenice ve Arapça dillerinde bu toprakların müziklerini söyledi. En büyük vasiyeti olan, atalarının memleketi Diyarbakır’a gömülmesine, dönemin AKP iktidarınca müsaade edilmedi. Diyarbakır’da Aram Tigran adıyla açılan konservatuarın faaliyetlerine ise kayyım döneminde son verildi” ifadelerini kullanarak şu soruları yöneltti:

*Türkiye halkları tarafından sanatına ve şahsına büyük bir sevgi duyulan Aram Tigran’ın anısını yaşatmak adına herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

Aram Tigran’ın vasiyetine göre Diyarbakır’a gömülmesine neden izin vermiyorsunuz?

Bakanlığınızın, Aram Tigran’ın adını yaşatacak herhangi bir projesi bulunmakta mıdır?”

Garo Paylan Hasköy Mezarlığı saldırısını Fuat Oktay’a sordu