Aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelere ‘kayıt dışı lobicilikle’ suçlanan Zuberi’ye hapis cezası

Yayın tarihi: 24 Şubat 2021 Çarşamba 5:58 pm - Güncelleme: 24 Şubat 2021 Çarşamba 6:06 pm

ABD’de aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yabancı ülkelere ‘kayıtdışı lobicilik’ yapmakla suçlanan Imaad Zuberi 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Zuberi, Adalet Bakanlığı’nın Yabancı Ajan Kayıt Yasası’nı (FARA) ihlal etmekle suçlanıyordu.

‘Avenue Ventures LLC’ adlı Kaliforniya merkezli lobi şirketinin sahibi olan Pakistan asıllı ABD vatandaşı işadamı Imaad Zuberi, eski ABD Başkan Trump’tan, Barrack Obama ve Joe Biden’a kadar Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti’nin önde gelen isimlerine yaptığı büyük bağışlarla tanınıyor.

Türkiye adına da lobi faaliyetinde bulunduğu iddia edilen Zuberi’ye yöneltilen suçlamalar arasında yabancı diplomatlara, siyasi partilerin kampanyalarına ‘yasa dışı bağış’ karşılığında önemli isimlere erişim sağlamak da bulunuyor.

Trump’ın 2016’daki başkanlık yemin törenine yaklaşık bir milyon dolar bağışta bulunduğu belirtilen Zuberi’nin “VIP konuklarından biri olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da listede yer aldığı” belirtiliyor.

AP haber ajansına göre dava dosyasında, ‘2015 yılında Temsilciler Meclisi’nde 30’dan fazla Kongre üyesinin Türkiye’de ifade özgürlüğü ve insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunan bir tasarının nasıl önlendiğine ilişkin yazışmalar’ da yer alıyor.

İddiaya göre, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın karar tasarısının taslağına ulaşarak, Zuberi’den tasarının başarısız olmasına yardımcı olmasını istediği, yazdığı bir e-postada böyle bir tasarının geçmesinin Türkiye’deki genel seçimler öncesinde ters tepeceğini yazdığı belirtildi.

Zuberi’nin bu e-postaya cevap olarak, “Erdoğan’ın kahraman olduğunu düşündüğünü ve Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun iki en güçlü üyesi olan Cumhuriyetçi Ed Royce ve Demokrat Eliot Engel’ın ikna edilmesi için Kılıç’a yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağını” belirtti.

12 yıl hapis cezasına çarptırılan Zuberi, Libya, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan gibi ülkeler adına da lobicilik yaptığı iddia ediliyor.