Aralarında HDP il ve ilçe başkanlarının da olduğu 718 gözaltı

Yayın tarihi: 15 Şubat 2021 Pazartesi 3:40 pm - Güncelleme: 15 Şubat 2021 Pazartesi 3:52 pm

Ağrı, Diyarbakır, Urfa, Van, Mardin, Şırnak, Siirt, Elazığ ve Hakkari başta olmak üzere 40 ilde yapılan ev baskınlarında aralarında HDP üye ve yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı gözaltı sayısını 718 olarak açıkladı.

Ağrı, Diyarbakır, Urfa, Van, Mardin, Şırnak, Siirt, Elazığ ve Hakkari’de yapılan ev baskınlarında aralarında HDP üye ve yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı. Batman’da ise HDP’nin il ve ilçe örgütü binalarına polislerce baskın düzenlendi. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde sabah saatlerinde eş zamanlı ev baskınları düzenlendi.

Gazete Karınca’da yer alan habere göre, savcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen 13 kişiden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Talha Kaya, HDP yöneticisi Ahmet Yaşmiş, Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Temsilcisi Cemil Koç ve Doğubayazıt Belediyesi Meclis üyesi Rahim Gönen’in de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 12 kişi İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

DİYARBAKIR 

Diyarbakır’da da birçok adrese baskın düzenlendi. Evi basılan isimler Mikail Yaman’ın, hakkında 2010-2020 yılları arasında tutuklu olan ağabeyi İbrahim Halil Yaman’a para gönderdiği gerekçesiyle “örgüte finans sağlamak” iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında gözaltına alındığını öğrenildi.

Yaman’ın Kayapınar İlçe Jandarma Karakolu’na götürüldüğü belirtildi. Kentte yapılan ev baskınlarında iki yurttaş daha gözaltına alınarak, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. HDP Gençlik Meclisi Üyesi Cesur Yılmaz da Bismil’den Diyarbakır’a gelirken gözaltına alındı. Yılmaz, Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

ŞANLIURFA, ŞIRNAK, VAN

Urfa’nın Suruç ilçesinde Abdi Binici, Elazığ’da da HDP Karakoçan İlçe Eşbaşkanı Veysi Sarıtağ evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Şırnak’ta ise kent merkezi ile Cizre, İdil ve Uludere ilçelerinde yapılan ev baskınlarında HDP yöneticisi Agit Yiğit’in de aralarında olduğu 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar emniyet müdürlüklerinde tutulurken, kentte gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

Bu arada eski HDP Van İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava da evine yapılan baskınla gözaltına alınan isimlerden. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Kava, İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. Kava’nın gözaltına alınmasıyla kentte son iki günde gözaltına alınanların sayısı 28’e çıktı. Ayrıca gözaltına alınanlar hakkında getirilen avukat kısıtlılığı da sürüyor.

MANİSA HDP’Lİ GENÇLERE GÖZALTI

Manisa’da ise sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında HDP Gençlik Meclisi üyesi yedi kişi gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan gençlerin isimleri şöyle: Zahir Aslan, Aleyna Tekin, Mahsun Silinsin, Hamza Aslan, Ahmet Aslan, Sultan Aslan ve Niyazi Mehmet Ali Polat.

MARDİN VE SİİRT’TE EN AZ 10 GÖZALTI

Mardin’in Nusaybin ilçesinde de sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında dört kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Siirt’te ise HDP’li Belediye Meclis üyeleri Hasret Aslan ve Haydar Çağli gözaltına alındı. Kurtalan ve Baykan ilçelerinde de dört kişi evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.

HDP’nin Siirt Belediyesi Meclis Üyesi Emin Çeçen hakkında gözaltı kararı bulunduğu, yapılan baskında evde olmadığı belirtildi. Gözaltına alınanlar Siirt Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

HAKKARİ’DE EN AZ SEKİZ GÖZALTI

Hakkari’de de sabah saatlerinde çok sayıda eve baskın düzenlendi. Baskınlarda sekiz kişinin gözaltına alındığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutuldukları belirtildi. Öte yandan Batman’da HDP’nin il ve ilçe örgütü binalarına polislerce baskın düzenlendi.

Diyarbakır Caddesi üzerinde bulunan il binası ile Gülistan Caddesi’nde bulunan ilçe binasını zırhlı araçlarla ablukaya alan polis, daha sonra baskın düzenlediği binalarda arama başlattı. Binalardaki aramalar sürerken, HDP Batman İl Eşbaşkanı Fatma Albay hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenildi.

İÇİŞLERİ: 718 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, 718 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Açıklamada, “PKK/KCK terör örgütünün yurt içi faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yürütülen operasyonlarda; 40 ilde aralarında HDP il ve ilçe başkanlarınında olduğu 718 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır” denildi.