Aradıklarını gözlerinden kaçırmışlar… Koronavirüsün genetik kodu çözüldü!

Yayın tarihi: 11 Kasım 2020 Çarşamba 5:28 pm - Güncelleme: 11 Kasım 2020 Çarşamba 5:28 pm

Sciencealert’ın haberine göre, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde görevli biyobilişim uzmanı Chase Nelson liderliğindeki bir ekip, Kovid-19’un genomunda bugüne kadar gözden kaçırılan bir gen keşfettiklerini duyurdu.

Bir çeşit örtüşen gen, bir başka deyişle “gen içinde gen” olan ORF3d’nin, diğer genlerin kodlu dizilimleriyle örtüştüğünden nükleotit dizilimde etkin biçimde gizlendiği vurgulandı.

RNA VİRÜSLERİNDEN DAHA ALDATICI

Nelson, genom boyutu bakımından Kovid-19’un, mevcut en uzun RNA virüsleri arasında yer aldığını belirterek bu nedenle diğer RNA virüslerinden daha aldatıcı olabileceğini söyledi.

ORF3d’nin henüz fonksiyonunu veya klinik bir önemi olup olmadığını bilmediklerini dile getiren Nelson, “Ancak bu genin, antikor yanıtının aksine T-hücresi yanıtıyla belirlenmesinin nispeten olasılık dışı olduğunu öngörüyoruz” dedi.

Chase Nelson ayrıca örtüşen genlerin, yeni tip korona virüsün etkili biçimde çoğalmaya, konakçının bağışıklığını kösteklemeye evrilmesinde önemli yöntemlerden biri olabileceğine işaret ederek “Örtüşen genlerin varlığını ve nasıl işlev gösterdiklerini bilmek, örneğin antiviral ilaçlar yoluyla korona virüsün kontrol altına alınması bakımından yeni yöntemleri açığa çıkarabilir” açıklamasında bulundu.

Keşfin ayrıntıları “eLife” dergisinde yayımlandı.