Araç ve emlak ilanlarında yeni zorunluluk! 1 Kasım’da denetleme başlıyor

Yayın tarihi: 30 Ekim 2023 Pazartesi 2:43 pm - Güncelleme: 30 Ekim 2023 Pazartesi 2:44 pm

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ‘spekülatif’ ilanlara ve fiyat artışlarına kesinlikle izin vermeyeceklerini belirterek, 1 Kasım’da itibaren kimlik doğrulaması konusunda denetleme yapacaklarını açıkladı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Meclis Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına araç ve emlak piyasasına dair açıklamalarda bulundu.

‘KİMLİK DOĞRULAMA ZORUNLULUĞU’

Temel hedeflerinin şeffaf, adil ve güvenilir ticari ortamı oluşturmak olduğunu söyleyen Gürcan “Bakanlık olarak bizler adil, rekabetçi ve istikrarlı bir iç ticaret ortamı, sürdürülebilir ihracat artışı ve dış ticaret dengesine ve etkin hızlı, güvenli gümrük anlayışı ilkelerimiz ışığında Türkiye’nin gelişmesi ve büyümesi için çalışmaya devam ediyoruz. Bakanlık olarak iç ticarette temel hedefimiz şeffaf, adil ve güvenilir bir ticaret ortamı oluşturarak tacirimizi, esnafımızı ve tüketicimizi korumak. Burada 1 yıl içinde 3’ten fazla araç alıp satanlar, annesinin babasının ve çocuklarının üzerine araç alıp satanlar yani baktığınızda 10-20 tane araç satan bireysel satıcıları tespit ettik. Bunların özellikle noterde yaptıkları işlemlerin ardından burada da bir sınırlama getirdik. Ayrıca ilan sitelerindeki sıfır kilometre araçların daha üzerinde fiyatlarla ilan vermeyi de yasakladık. Ayrıca çıkarmış olduğumuz yönetmelikle 1 Kasım’dan itibaren ilan sitelerinin yayınlamış oldukları ilanlara kimlik doğrulama zorunluluğu getirdik. Burada içerikle ilgili kesinlikle denetleme yapacağız. Özellikle baktığınızda bazı ilan sitelerinde ismi belli olmayan Ahmet beyden, Hasan beyden, Necla hanımdan diye araçlar veya konut satılıyor. Bu ilanların kimlik doğrulamalarının yapılması, eğer yapılmıyorsa bunun yayınlanmasını yasakladık” dedi.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

Gürcan ilan platformlarına getirilen yükümlülüklerle de piyasayı kontrol etmeye çalıştıklarını söyleyerek, “Spekülasyon fiyat artışı yapan ya da fahiş fiyatla daire satmaya çalışan yaklaşık 545 emlak işletmesine geçtiğimiz günlerde toplam 54,5 milyon ceza kestik. Emlakçı başı yaklaşık 100 bin TL işletmeye ceza kesilmiş oldu. Son olarak da gerek otomotiv gerekse de emlak sektöründe Ağustos ayında yaptığımız düzenlemelerle ilan platformlarına getirmiş olduğumuz yükümlülüklerle de piyasayı kontrol etmeye gayret ediyoruz. Kesinlikle spekülatif ilanları engelleyeceğiz ve spekülatif fiyat artışlarına ve piyasayı bozucu hareketlere kesinlikle izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.