Araç fiyatları uçtu! Sigortacılık sektörü sancılı sürece girdi

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2023 Çarşamba 10:13 am - Güncelleme: 10 Mayıs 2023 Çarşamba 10:13 am

AKP iktidarında yaşanan ekonomik kriz ve piyasalardaki belirsizlik hali, sigorta sektörünü sancılı bir sürece soktu. Yükselen otomobil fiyatlarına paralel bir şekilde kasko fiyatları da fahiş seviyelere ulaşırken, Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen “Önümüzü göremiyoruz, planlama yapamıyoruz” dedi.

Türkiye, ülkenin kaderinin belirleneceği 14 Mayıs genel seçimlerine ekonomik krizin gölgesinde giriyor.

Enflasyon TÜİK’e göre dahi rekor seviyelere ulaşırken, çoğu sektör fahiş artışlar nedeniyle tepetaklak oldu.

Krizden etkilenen sektörlerden biri de sigortacılık oldu. Sektörde, yükselen otomobil fiyatlarına paralel bir şekilde kasko fiyatları da fahiş seviyelere ulaştı.

Önceki senelerde ortalama 2 bin lira seviyesinde olan kasko fiyatları geçtiğimiz yıl 10 bin lira seviyesine çıktı. Bazı araç sahipleri yükselen kasko primleri nedeniyle uygun fiyatlı kasko arayışına girerken, bazıları da hiç kasko yaptırmamayı tercih ediyor.

Çinli otomotiv markaları seçim nedeniyle faaliyetlerini askıya aldı

“ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ”

Sigorta sektörünün sıkıntılı bir dönemden geçtiğini dile getiren Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen Ekonomim Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, sektörün referans değerlerini kaybettiği belirterek, “Önümüzü göremiyoruz, planlama yapamıyoruz” dedi.

“BİZ GELECEĞİ FİYATLIYORUZ”

“Enflasyon ne, faiz ne bilmiyoruz. Dolarda 3-4 farklı kur var” diyen Gülen, “Böyle olunca referanslar kayboldu. Biz geleceği fiyatlıyoruz. Bugün ben bir poliçeyi bin liraya sattığımda bunun maliyetinin ne olacağını hesaplayamıyorum. Bir varsayım koyuyorum 700 lira olacak diye, bir bakıyorum bin 700 lira oluyor. Çünkü o arada enflasyon artıyor, kur yükseliyor, asgari ücrette iyileştirme yapılıyor. Bu gibi belirsizlikler sektörü çok zorluyor” ifadelerini kullandı.

Otomobil satışlarında ‘zam gelecek korkusu’ etkisi

“FİYATLAR 5 KAT ARTTI”

Kasko, trafik ve sağlık sigortalarındaki fiyat artışlarına da dikkat çeken Gülen, “Fiyatlar 5 kat artış gösterdi. Araç fiyatları da yüzde 350’ler civarında arttı. Bir miktar araç fiyatlarıyla paralel gitti diyebiliriz. Sağlık sigortalarında da anormal bir fiyat artışı var. Medikal enflasyonun etkisi çok yüksek. Ortalamalarda tamamlayıcı sağlık sigortaları 5-6 bin TL seviyesine geldi, özel sağlık sigortaları ise 10-12 bin bandına yükseldi. Toplam primler de yüzde 160 artış gösterdi” şeklinde açıklamada bulundu.