Arabistan’da 30 kadın için açılan iş ilanına 28 bin kadın başvurdu

Yayın tarihi: 17 Şubat 2022 Perşembe 8:33 pm - Güncelleme: 17 Şubat 2022 Perşembe 8:33 pm

Suudi Arabistan’da bir demiryolu şirketinin verdiği 30 kişilik kadın makinist ilanına tam 28 bin kadın başvurdu.

Kadınların işgücüne katılım oranı en düşük olan ülkelerden biri olan Suudi Arabistan’daki, bir demiryolu şirketinin verdiği makinist ilanı kadınlar tarafından yoğun ilgi gördü. İspanyol demiryolu şirketi Renfe’nin kadın makinist almak için verdiği 30 kişilik ilana 28 bin kadın başvurdu.

Kadınların işgücüne katılım oranı en düşük olan ülkelerden biri olan Suudi Arabistan’da bu tür bir iş ilanı ilk kez veriliyor. Ülkede kadınların gündelik yaşamda var olma hakları ise geçtiğimiz yıllara göre artış sağladı. Kadınların otomobil kullanma yasağı kaldırıldı ve seyahat etmeleri için yanlarında bir erkek olması zorunluluğu gevşetildi.

Bu değişiklikler kadınların çalışma hayatına katılımını artırdı. Son beş yıl içinde işgücüne katılan kadınların oranı ikiye katlanarak yüzde 33’e yükseldi. Geçen yılın ilk yarısında işe giren kadın sayısı erkekleri geçti. Ancak özellikle de kamu sektöründe çalışanların çoğu erkek.

Son yıllardaki sosyal reformlara rağmen Suudi kadınlar hala ailelerindeki bir erkeğin izni olmadan evlenemiyor, cezaevinden çıkamıyor ve bazı sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. İnsan hakları kuruluşları, kadınların ayrıca aile, çocuklar konusunda alınacak kararlar, boşanma gibi konularda hala ayrımcılığa uğradığını vurguluyor.

Kim Milyoner Olmak İster’e alternatif Kim Geçinmek İster?