Araba Tekeri Galaksisi’ni tüm detaylarıyla görüntüledi

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2022 Cuma 7:30 am - Güncelleme: 4 Ağustos 2022 Perşembe 2:43 pm

James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’dan 500 milyon ışık yılı uzaktaki Araba Tekeri Galaksisi’ni tüm detaylarıyla görüntülemeyi başardı.

NASA’nın bugüne kadar hayata geçirdiği en heyecan verici ve en büyük projelerden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, uzun yıllar süren hazırlık sürecinin ardından nihayet tam anlamıyla faaliyete geçirildi ve ilk gözlemlerini yapmaya başladı. Hatırlayacağınız üzere James Webb teleskobu tarafından çekilen ilk görüntüler geçtiğimiz ay kamuoyuyla paylaşıldı ve uzay meraklıları tarafından hayranlıkla karşılandı. Evrenimizi daha önce hiç görmediğimiz kadar net bir şekilde görmemize olanak sağlayan bu teleskobunun hünerleri sosyal medyada da uzun süre konuşuldu.

James Webb

Bu ilk görüntülerin yarattığı etki yavaş yavaş geçmiş olsa da Webb teleskobu durmadan gözlem yapmaya devam ediyor. Merceğini evrenin farklı köşelerine çevirmeye devam eden teleskop, bu kez de Araba Tekeri (Cartwheel) Galaksisi’ni tüm detaylarıyla resmetti.

 

Heykeltıraş takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 500 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir merceksi galaksi olan Araba Tekeri Galaksisi, daha önce Hubble gibi başka teleskoplar tarafından da görüntülenmişti. Ancak Webb teleskobu bu önceki görüntülerden çok daha net bir görüntü yakalamayı başardı. NASA tarafından yapılan açıklamada bu net görüntü sayesinde hem galaksideki yıldız düzeni hem de galaksinin merkezindeki kara delik hakkında yeni detayların ortaya çıktığını açıkladı.

James Webb teleskobu, NIRCAM, yani kızıl ötesi kamerasını kullanarak daha önceki teleskopların Araba Tekeri Galaksisi’ni net bir şekilde görüntülemesine engel olan toz bulutunun arkasını net bir şekilde görüntülemeyi başardı.

Meta yönetiminde kritik ayrılık