Apple’da çip krizi kapıda

Yayın tarihi: 18 Mart 2022 Cuma 9:00 am - Güncelleme: 17 Mart 2022 Perşembe 3:12 pm

Tüm dünyayı kasıp kavuran yarı iletken krizi, Apple’ı da etkileme devam ediyor. Ancak Amerikalı şirket için durum bu defa biraz daha farklı.

Her ne kadar son zamanlarda dünyanın gözü kulağı Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa dönmüş olsa da, yine de zaman zaman gelen haberlerle COVID-19 salgınının varlığını hatırlayabiliyoruz.  Bu durumun son örneği yine yarı iletken parçaların üretimi üzerinden yaşandı.

Apple’ın en büyük iki parça tedarikçisi olan Foxconn ve Unimicron şirketleri, Çin hükümetinin artan pandemi tedbirleri nedeniyle üretime ara verdiklerini açıkladılar. Bilindiği üzere, Çin hükümeti son zamanlarda yeniden artış eğilimi gösteren COVID-19 salgınını dizginleyebilmek için, halktan mümkün olduğu kadar az bir şekilde sokağa çıkmalarını istemiş, bu durum da birçok üretim sektörünü olumsuz etkilemişti.

 

yarı iletken krizi

İşte Foxconn ve Unimicron şirketleri de bu kapsamda, ikinci bir karara kadar üretimi durdurduklarını açıkladılar. Tabi böyle bir durumda da akla hemen Apple’ın tüm dünyadan bağımsız ayrı bir çip krizi yaşayıp yaşamayacağı sorusu geliyor. Hemen belirtmek gerekir ki, çok kısa bir zamanda böyle bir kriz öngörülmüyor. Çünkü her iki şirkette bu tarz gelişmelere karşın belli bir kapasitede yedekleme planlarının olduğunu ve şu an bu depoların devreye sokulduğunu açıkladı.

Ancak bu sürecin ne kadar devam edeceği ve tüm bu süreç boyunca şirketlerin yedekleme depolarının Apple’ın günden güne artan yarı iletken talebini karşılamaya yetip yetmeyeceğini zaman gösterecek.

HBO Max ve Discovery+ tek bir hizmette birleştirilecek