Apple yıllardır süren savaşı kaybetti

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2022 Salı 7:30 am - Güncelleme: 4 Temmuz 2022 Pazartesi 12:28 pm

Apple, Güney Kore’de alternatif ödeme yöntemlerine izin vereceğini açıklayarak yıllardır süren savaşı sonunda kaybetmiş oldu.

Apple ile geliştirici firmalar arasında uzun zamandır büyük bir savaş hali hakim. Buna göre ilk kıvılcımın Epic Games tarafından çakıldığı savaşta, Apple’ın uygulama mağazasında alternatif ödeme yöntemlerine müsaade etmemesi ve bütün ödemelerin kendi platformu üzerinden yapılarak %30 komisyonun herhangi bir ayrıma fırsat verilmeksizin alınması eleştiriliyordu.

 

Söz konusu durumu yargıya taşıyan Epic Games, oldukça sansasyonel bir sürecin sonunda davayı kazanmış ve kullanıcılarına alternatif ödeme yöntemleri sunabilmesinin önünü açmıştı. Tabi Apple’ın karara itiraz ettiğini ve bu sürede de gerekli düzenlemeleri yapmaya başladığını ancak şu an için hala resmiyete dökülmüş bir uygulamanın olmadığını da hatırlatalım.

 

Apple

Öte yandan Güney Kore’de yakın zamanda yürürlüğe giren bir e-ticaret yasası, Apple’ın daha fazla direnmesinin de önüne geçti. Geçtiğimiz saatlerde yazılı bir açıklama yapan Amerikalı teknoloji devi, bundan sonra uygulama mağazasında alternatif ödeme yöntemlerine müsaade edeceğini duyurdu. Ancak bu gelişmenin şu an için sadece Güney Kore için geçerli olacağını da hatırlatalım.

 

Bununla birlikte aslında Apple hala da tam olarak geliştiricilerin isteklerinin tamamını kabul etmiş değil. Şirketten yapılan açıklamanın satır aralarında yer alan bilgilere göre, Güney Koreli geliştiriciler yaptıkları tüm satışları aylık dönemler halinde Apple’a rapor etmekle ve bu satışlar üzerinden de %26 komisyon ödemekle sorumlular. Ayrıca bir uygulama üzerinden sadece bir ödeme yöntemi seçilebileceğini yani hem alternatif ödeme yönteminin hem de Apple’ın resmi ödeme yönteminin aynı anda kullanılamayacağını da hatırlatalım.

Bakalım Amerikalı teknoloji devinin bu açıklaması, dünyanın geri kalan bölgelerinde nasıl bir yankı uyandıracak.

Bilgisayar satışları düşüşünü sürdürüyor