Apple yetkilileri kaza sensörünü anlattı

Yayın tarihi: 11 Ekim 2022 Salı 4:31 pm - Güncelleme: 11 Ekim 2022 Salı 4:31 pm

Apple’ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı iPhone 14 modellerine eklenen ‘kaza algılama sisteminin’ hız treninde kendi kendine ‘kaza’ uyarısı vermesiyle ilgili firma yetkililerinden açıklama geldi.

Apple’ın geçen ay tanıttığı iPhone 14 modellerine eklenen yeni özellikler dikkat çekmişti. Android kullanıcılarının yıllardır kullandığı “Always on Display” özelliğini iPhone’lara getiren Apple, Dynamic Island ve Kaza Algılama özellikleri ile akıllı telefon dünyasında yeni bir dönem başlattı.

KAZA ALGILAMA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR

WebTekno’nun AppleInsider’ın haberinden aktardığına göre; Apple yetkilileri Kaiann Drance ve Ron Huang’ın geçen hafta yeni kaza algılama özelliği üzerine gerçekleştirilen röportaj yayımlandı. Röportajın dikkat çeken kısmı ise Huang ve Drance’in bu özelliğin “şansa yer vermeyen” sistemini açıkladığı nokta oldu.

iPhone 14’ün yeni özelliği lunaparkları polislerle doldurdu

“EN ÖNEMLİ PARÇASI…”

Yapılan açıklamada Huang, bu sistemin en önemli parçasının jiroskop olduğunu açıkladı. 100 Gs’e kadar algılama kapasitesine sahip olan jiroskopun yeterli olmadığını belirten Huang, bu sistemin birden fazla sensörü kullandığını belirtti.

“Sistem jiroskoba ek olarak yüksek hızlarda hareket ettiğinizi anlamak için GPS sinyalinizi, Airbag’lerin patlamasında oluşan basıncı algılamak için barometreyi ve kaza olduğuna emin olmak için mikrofonları kullanıyor” diyen Huang, sistemin oldukça karmaşık bir algoritmaya sahip olduğunu ve “şans eseri” çalışamayacağını belirtti.

iPhone 14 ailesine şikayet yağıyor

Ancak Huang her ne kadar bu sistemin şans eseri çalışmadığını belirtse de kullanıcılar tam tersini söylüyor. Kimi kullanıcılar yaptıkları testlerde kaza anında sistemin çalışmadığı belirtirken kimi kullanıcılar ve yerel polis kuvvetleri ise hız treni gibi yerlerde (kaza olmadığı halde) bu sistemin aktifleşerek bildirim gönderdiğini bildiriyor.

iPHONE 14’TE ‘KAZA ALGILAMA’ MODU NASIL KAPATILIR?

Telefonunuzun ya da akıllı saatinizin ayarlarını açın
Ayarlar kısmından aşağı kaydırarak “Acil SOS” sekmesine dokunun
Açılan menüde “Kaza Algılama” özelliğine dokunun
Karşınıza çıkan “Kaza Anında Arama” özelliğine dokunarak karşınıza çıkan uyarıyı onayladıktan sonra bu özelliği kapatabilirsiniz.