Apple, teknoloji üretim üssü olan Çin’den vaz mı geçiyor?

Yayın tarihi: 5 Haziran 2022 Pazar 7:00 am - Güncelleme: 4 Haziran 2022 Cumartesi 1:36 pm

Apple Çin için nabız yokluyor. İşte Apple’ın iPad konusunda aldığı o çok önemli karar.

Apple Çin için nabız yokluyor. Çin için teknoloji üretimi merkez üssü demek hiç de yanlış olmaz. Aklınıza gelebilecek hemen hemen bütün çok uluslu şirketlerin en az birkaç fabrikasının bulunduğu bu ülke, gerek ucuz iş gücüyle, gerekse günden güne sektörde lider hale gelmeye başlayan ileri teknoloji montaj sanayisiyle bu unvanı fazlasıyla hak ediyor. Ancak son zamanlarda Çin’in aldığı COVID-19 önlemleri, ileride geri dönüşü olmayan sıkıntılara sebep olabilir.

Apple ipad

 

Geçtiğimiz günlerde çıkan haberlerde, Apple’ın bazı teknoloji üretimlerini Çin’in dışına çıkarmayı düşündüğünü görmüştük. Buna göre Amerikalı teknoloji devinin amacı, ikincil kategoride yer alan AirPods, Apple TV gibi cihazların üretimini Çin’den alarak Vietnam ve Hindistan’da kuracağı fabrikalara aktarmaktı. Bununla birlikte Çin’de devam eden korona virüs önlemleri, Apple’ın tedarik zincirinde çok önemli aksamalara neden olmaya başladı.

 

Durum öyle bir hale geldi ki, Apple’ın yetiştirmesi gereken iPad siparişleri üç dört ay geriden ancak üretime konu edilebiliyor. Bu nedenle Apple, ani bir kararla daha önce planda olmayan iPad üretiminin taşınması konusunu da gündeme aldı ve bu cihazlarının üretimini de Vietnam’a taşıma kararı aldı.

 

Tabi Apple’ın ilk etapta iPad üretiminin %100’ünü Vietnam’a taşıması beklenmiyor. Ancak bu hamle bile, Çin’in teknoloji merkezi üssü konumunun ileriki zamanlarda tehlikeye girmesine neden olabilir.

Akıllı saatler artık akıllı bilekliklerden daha popüler