Apple Tayvan için B planı hazırlıyor

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2022 Salı 8:30 am - Güncelleme: 8 Ağustos 2022 Pazartesi 8:44 pm

Çin ile Tayvan arasındaki gerginlik günden güne yükselirken, teknoloji devi Apple tarafından Tayvan’da üretim yapan tedarikçilerine oldukça ilginç bir uyarı yapıldı.

Apple, zaman zaman bu durumun sıkıntılarını da yaşamıyor değil. Öyle ki son zamanlarda Çin ile Tayvan arasında gözler görülür şekilde artan bir gerginlik söz konusu ve bu durum başta teknoloji markaları olmak üzere her türden şirketi rahatsız ediyor. Bu iki ülke arasında çıkabilecek bir savaşın, zaten üretim kapasitesini önemli ölçüde düşüreceği kesin ancak yanlış bir hamle Apple’ı savaşsız bir ortamda bile tedarik kanallarının dışına itebilir.

 

 

Tayvan

Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamak istemeyen Amerikalı teknoloji devi, tedarikçilerini üretilen parçalara “Tayvan’da üretildi” ibaresini koymamaları konusunda kesin bir dille uyardı. Çin yasalarına göre Tayvan ülkenin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edildiği için, üretilen cihazlarda sadece Tayvan ibaresinin kullanılması malların alıkonulması ile sonuçlanabilir.

 

Bu durumun farkında olan Apple, tedarikçilerine Çin gümrük kurallarına sıkı sıkıya uymaları çağrısını yaparken, üretilen mallarda üretim yeri olarak “Tayvan, Çin” kullanımına yer verilmesini istedi. Özellikle iPhone 14’ün tanıtımına kısa bir süre kalmışken en büyük iki tedarikçisi Çin ve Tayvan ile herhangi bir sorun yaşamak istemeyen Apple’ın bu hamlesi, “acaba Amerika Birleşik Devletleri’de Apple ile aynı fikri mi destekliyor?” sorusunu akıllara getirdi.

Oppo Watch 3 serisinin çıkış tarihi belli oldu